‘De mens is en blijft de zwakste ICT-schakel’

ICT is krachtig, maar AWS’ grote cloudstoring bewijst weer de macht van de mens. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

'Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil', was de historische uitspraak van de Nederlandse socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra bij de grote spoorwegstakingen van 1903. Deze wijsheid over arbeidersmacht is tegenwoordig nog altijd valide, ook voor de ict. De kracht en macht van automatisering, inclusief cloud computing, blijkt nog altijd ondergeschikt aan de impact van menselijke fouten. Zie maar de grote cloudstoring die een Noord-Amerikaanse regio (US-EAST-1) van Amazon Web Services (AWS) heeft getroffen.

Die urenlange uitval heeft diverse sites, apps en online-services lamgelegd en anderen deels verstoord. Ondanks de moderne mogelijkheden voor weerbarstigheid, redundantie, zelflering, zelfherstel en failover gaan ict-systemen toch wel eens onderuit. Door de mens, die ook de oorzaak was voor AWS’ S3-storing, blijkt uit de post-mortem van de cloudaanbieder. Een beheerder bij Amazon heeft een typefout gemaakt bij het invoeren van een commando tijdens regulier systeemonderhoud. De mens is en blijft de zwakste schakel voor ict. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-07T09:45:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.