‘ICT en ethiek zijn belangrijker dan ooit’

Dit artikel delen:
Ethiek

Ict en ethiek zijn niet langer optionele losse vakgebieden; ze horen samen. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De ethische verantwoordelijkheid van ict en ict’ers gaat verder dan nepnieuws en bots op social media. Het raakt namelijk regels en wetten, zoals ooit met Napster en recent met Uber. Laatstgenoemde blijkt een speciaal systeem te hebben opgetuigd om controleurs en wetshandhavers bewust om de tuin te leiden. De moedwillige misleiding door dit zogeheten Greyball omvatte ook een nepweergave in de Uber-app van geïdentificeerde inspecteurs en andere vertegenwoordigers van ‘Uber-hinderende’ autoriteiten.

Toegegeven, regels en wetten kunnen flink achterhaald zijn. Moderne ontwikkelingen en zeker innovatief gebruik van technische mogelijkheden kunnen stuiten op ouderwetse beperkingen. Maar botweg ontduiken, omzeilen, ondermijnen en passeren is ethisch gezien niet altijd de juiste weg. Bovendien doemen anno nu veel zwaardere ethische kwesties en dilemma’s op, zoals surveillance, profilering en deportatie. Ethiek is al jaren onderschat in de ict, maar de twee moeten nu echt een twee-eenheid vormen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-23T08:54:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.