Managed hosting door True

Discussie

‘Ontslag FBI-directeur is wereldwijde ICT-kwestie’

 

Trumps ontslag van ICT-directeur Comey is ook een ICT-zaak, met wereldwijde impact. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

FBI-directeur James Comey mocht zijn ontslag vernemen via de tv. Terwijl hij in Los Angeles FBI-personeel toesprak, vertoonden schermen achter hem het brekende nieuws dat president Donald Trump hem de laan had uitgestuurd. Kort daarna, zo weet The New York Times te melden, is de officiële ontslagbrief bezorgd bij het FBI-hoofdkantoor in Washington. Comey heeft weinig fans in Silicon Valley, maar zijn vertrek is toch reden tot zorg. En niet alleen voor Silicon Valley, waar het gros van de wereldwijde ict vandaan komt.

De ontslagen FBI-directeur is uitgesproken voorstander van meer overheidsmacht en meer surveillancemogelijkheden. Daarmee is hij meermaals in aanvaring gekomen met ict-leveranciers en internetbedrijven. Zo was er vorig jaar nog de geruchtmakende juridische strijd met Apple over een versleutelde iPhone van een Amerikaanse terrorist. Apple weigerde medewerking. Uiteindelijk heeft de FBI een derde partij de iPhone 5C in de San Bernardino-zaak laten kraken, voor bijna 1 miljoen dollar. Dit forse bedrag is begin deze maand per ongeluk verklapt door de Amerikaanse politica Dianne Feinstein, lid van de senaatscommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten.

De verwachtingen over Comey's opvolger zijn niet positief. De nieuwe FBI-directeur kan, in lijn met andere benoemingen van president Trump, best een veel grotere bedreiging kan zijn voor encryptie, privacy en dus wereldwijde ict. Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6017504). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×