‘Netneutraliteit is iets voor nieuwkomers’

Dit artikel delen:

Netneutraliteit wordt gezien als groot goed, maar is dat vooral voor kleine nieuwkomers. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Netneutraliteit is de neutrale doorgifte van alle soorten internetverkeer, ongeacht de aard, oorsprong en bestemming. Omwille van kwaliteit kan het toch de voorkeur genieten om tijdgevoelige toepassingen zoals videoconferencing enige prioriteit te geven. Hetzelfde valt te argumenteren voor bijvoorbeeld streaming video, dat volgens metingen van Sandvine al enkele jaren goed is voor het gros van het internetverkeer. Naar verwachting komen daar in de nabije toekomst nog andere grote verkeersveroorzakers bij, zoals vr, ar, IoT-toepassingen en e-sports.

Ondertussen is video nog king met Netflix als aanvoerder. Die videostreamingdienst laat opvallend genoeg de opnieuw opgelaaide strijd om netneutraliteit nu varen. Voorheen was netneutraliteit een groot goed in de ogen van de video-aanbieder, die tegenwoordig ook tv- en filmproducent is. Maar nu is netneutraliteit geen voorname strijd meer, aldus ceo Reed Hastings. Hoewel de notie van ‘het open internet’ nog wel een belangrijk principe is, voegt de topman toe. Een logische omslag voor Netflix, dat al enige tijd groot genoeg is om niet-netneutrale deals te kunnen sluiten. Netneutraliteit is namelijk vooral iets voor underdogs. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-12T08:18:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.