‘Cybersecurity is internationale én nationale zaak’

Dit artikel delen:

Internet en cybersecurity zijn internationale fenomenen, toch is het laatste ook een nationale aangelegenheid. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De aard van internet is dat het grensoverschrijdend is. Immers, een internationaal netwerk van netwerken. Online-beveiliging en cybercrime zijn dus eveneens internationale zaken. Dit geldt voor zowel uitvoering en beoefening als ook voor aanpak en bestrijding.
Tegelijkertijd is cybersecurity juist een nationale zaak, naast het internationale karakter ervan. Zie de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden, maar ook recentere onthullingen en lopende securityzaken zoals de Amerikaanse en Franse verkiezingen.

Het zou dan ook geen verbazing moeten wekken dat zes Nederlandse ICT-beveiligingsbedrijven de handen ineenslaan om de bescherming van Nederlandse ICT-infrastructuur in Nederlands beheer te houden. De zes leden van de verse joint venture cybersecurityketen.nl beloven niet naar de beurs te gaan en zich niet te laten overnemen door een buitenlandse partij. Vijf jaar terug speelden ook al zorgen over nationale security toen KPN overnamedoel was van telecombedrijf América Móvil, van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Ondertussen is de Nederlandse securityspecialist Fox IT - tevens ‘hofleverancier’ van de overheid - wel in Britse handen gekomen, wat tot zorgen heeft geleid. Cybersecurity is van landsbelang. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-13T08:50:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.