‘Justitie VS riskeert internationale tech-breuk’

Dit artikel delen:

Justitie in de VS wil de lange arm der wet oprekken; naar internationale data. Riskant! Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De Amerikaanse herkomst van veel hedendaagse ict zorgt voor Amerikaanse grip op de wereld. De omstreden antiterreurwet Patriot Act heeft al gezorgd voor vorderingen door het ministerie van Justitie in de VS, die daarmee ook ‘buitenlandse’ data kon inzien. De trend van cloud computing vergroot het risico van Amerikaanse inzage, vordering en zelfs beslaglegging. Een al jaren lopende rechtszaak over de reikwijdte van de Amerikaans arm der wet lijkt uiteindelijk voor een breuk te gaan zorgen.

Het ministerie van Justitie in de VS verzoekt het Supreme Court om zich te buigen over deze zaak tegen Microsoft. Inzet is toegang tot data die staat opgeslagen op servers van Microsoft in Ierland, vallend onder de Ierse tak van Microsoft. Amerikaanse wetshandhavers hebben die ‘buitenlandse’ e-maildata opgeëist, maar zijn daarbij op weerstand gestuit. Amerikaanse wet en vorderingen zijn niet direct van toepassing op andere landen. Tenminste, dat is in deze juridische strijd de tussenstand nu. In het kader van nationale veiligheid wil Justitie in de VS dit echt anders zien. Het riskeert daarmee wel een internationale breuk qua vertrouwen in en gebruik van technologie. Dit is een zaak van vele miljarden. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-10T10:21:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.