‘EC-boete voor Google smoort innovatie’

Dit artikel delen:
Boete

De EC-straf voor Google kan averechts uitpakken en online-innovatie storen. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De antitrusttak van de Europese Commissie (EC) legt internetgigant Google een recordboete op voor machtsmisbruik online en eist gedragsaanpassing. De markt voor prijsvergelijkers en webwinkels zou verstoord zijn door Google’s prominente plaatsing van de eigen Google Shopping. Het positioneert dat e-commerceaanbod namelijk bovenaan de zoekresultaten op zijn marktdominante zoekmachine. Dit is een vorm van koppeling die in het geval van de facto monopolies niet is toegestaan.

Alleen kan de beboeting en de daarbij ook geëiste gedragsverandering juist de markt verstoren. Zoals Jeremiah Albinus al betoogt op Twinkle dreigt inperking van Google’s macht niet zozeer de consument of de webwinkel ten goede te komen. Hij waarschuwt dat tussenpartijen aan de haal gaan met voordeel. Dit kan dan juist innovatie en concurrentie in de kiem smoren. Is het niet Google die constant strijdt tegen ‘black hat SEO’ waar eigenlijk alleen de sluwe ‘SEO-seller’ rijker van wordt? Is het niet Google die mobielvriendelijke websites afdwingt? De EC-straf kan dus averechts uitpakken.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-31T08:29:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.