Managed hosting door True

Discussie

‘Googlen naar sollicitanten is privacyprobleem’

 

sollicitatie

EU-regels kunnen het googlen naar sollicitanten aan banden leggen. Een lastige zaak. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Werkgevers zouden met online-zoeken naar informatie over sollicitanten mogelijk Europese privacyregels schenden. Het benaderen van sollicitanten op Twitter en Facebook mag alleen als daarvoor een goede reden is, waarschuwt privacytoezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens). Deze Nederlandse waakhond heeft samen met alle Europese collega-instanties (verenigd in de Artikel 29 Werkgroep) richtlijnen opgesteld. Online-gedrag, ook middels openbare uitingen, zou vergelijkbaar zijn met (an sich ook openbare) werknemersactiviteiten in het weekend, of met een persoonlijke keuze voor (zichtbare) tatoeages.

Het online-doorlichten van kandidaten voor een vacature heeft volgens EU-regels een juridische grond nodig. Data die vergaard wordt uit bijvoorbeeld sociale-media-accounts van sollicitanten moet nodig zijn en ook nog eens relevant voor het vervullen van de bewuste functie, valt te lezen in sectie 5.1 van het formele opiniestuk van de Artikel 29 Werkgroep.

De Financial Times heeft gemeld dat deze (handhavings)verharding van Europese privacyregels zo’n zestig procent van de werkgevers kan raken. Dit percentage is afkomstig van een onderzoek door online-recruiter CareerBuilder. Een verbod op online-screenen van sollicitanten is dus een complex privacyprobleem.

Wat vind jij?

Gij zult een sollicitant niet Googlen, vat een Europese Google-woordvoerder het samen:

Thou shalt not Google a job candidate. https://t.co/qSobzdYtto

— Mark Jansen (@markjansen10) July 13, 2017
Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6171365). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.