‘2017 wordt het jaar van ARM-servers’

ARM-servers zijn al tijden in zicht, maar 2017 brengt ze naar de markt. Alleen net anders. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Servercomputers zijn al jaren voor het leeuwendeel gestandaardiseerd op x64-processors van Intel. In de oorsprong zijn die x86-chips met 64-bit extensies ooit geïntroduceerd en gepionierd door Intel-concurrent AMD. In de praktijk is de servermarkt voor het gros een Intel-markt. AMD is weggezakt en serverprocessors van leveranciers als IBM, HPE en Oracle (voorheen Sun Microsystems) zijn ook afgegleden.

Het energiezuinige ARM-processorplatform is niet alleen aantrekkelijk voor mobiele apparaten zoals smartphones, waar het al de de facto standaard is. ARM-chips zijn ook interessant voor enorme scale-out serveromgevingen, zoals voor distributed computing en (dus) clouds. Microsoft heeft eerder dit jaar zijn eigen processoragnostische serverontwerpen (Project Olympus) onthuld, plus ARM-plannen voor Windows Server en clouddienst Azure. 2017 wordt het jaar van ARM-servers, toch nog. Maar dan dus in grootschalige cloud-datacenters van aanbieders zoals Microsoft. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-08T07:44:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.