Managed hosting door True

Discussie

‘Prijsvoordeel hdd erodeert nu snel’

 

SSD

Ssd’s (solid state disks) worden groter en goedkoper. Het omslagpunt versus hdd’s (hard disk drives) is nabij. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De standaardisatie van de ssd gaat gestaag door. Vroeger waren ssd’s vele malen duurder dan harde schijven (hdd’s) en bovendien ook nog veel krapper qua opslagruimte. Daarnaast lieten de betrouwbaarheid en levensduur van deze vorm van chipopslag nog wel eens te wensen over. De Wet van Moore geldt echter ook voor de productie van flash-geheugenchips, waarbij massaproductie zorgt voor verdere verbetering. Vraag en aanbod jagen elkaar op, wat het prijsniveau drukt.

Het prijsvoordeel van hdd’s ten opzichte van ssd’s staat dus onder toenemende druk. Daarbij wordt ook de capaciteitsvoorsprong steeds kleiner. Zo heeft fabrikant Viking begin juli nieuwe ssd-topmodellen (met SAS-interface) aangekondigd die tot 50TB kunnen opslaan. De prijs is een bescheiden 0,4 dollar per GB, wat bij 50TB wel neerkomt op een forse twintigduizend dollar. Naast deze nieuwe recordhouder zijn er echter vele goedkopere opties met redelijke tot ruime opslagcapaciteit. De hdd komt dit jaar steeds verder in het nauw, niet alleen voor laptops maar ook voor desktops, servers en andere systemen met opslag. Wat vind jij?

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6176711). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.