‘Tech-diploma’s zijn controversiële kwestie’

Dit artikel delen:
Certificaat

Ict-certificeringen en -diploma’s zijn nietszeggend en toch ook een barometer. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De grote hack bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar Equifax heeft vele interessante aspecten. Naast de hete hangijzers van ict-security, updatebeleid, privacybescherming, afhandeling en aansprakelijkheid is er nog een element opgekomen met brede icr-impact. Namelijk de kwestie van tech-diploma’s en of die wel/niet iets zeggen.

De hack, waarbij financiële details over 143 miljoen mensen zijn gestolen, heeft twee topmensen van Equifax de baan gekost: de cio en de cso/ciso. Laatstgenoemde blijkt volgens sommige critici ‘niet bevoegd’ te zijn geweest, want ze heeft kunst en muziek gestudeerd. Haar cv (inmiddels verdwenen van zakelijk social network LinkedIn) zou geen opleidingen of certificeringen voor ict en ict-security bevatten, wat haar daarmee ongeschikt zou maken voor de functie van cso/ciso.

Op social media en blogs is dit gebrek aan formele opleiding op twee manieren aangegrepen. Enerzijds met bashing en kritiek, anderzijds juist met bijval. Zo dragen nu veel andere it’ers uit dat zij zónder de ‘juiste’ opleiding toch veel hebben bereikt in hun tech-vakgebied. Inzet, ervaring en andere factoren zijn belangrijk. Ict-certificeringen en -diploma’s zijn nietszeggend. Hoewel, ze zijn toch ook een barometer.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is schering en inslag dat er aanstellingen plaats nemen zonder aantoonbare materie kennis doch op basis van ancieniteit of bijvoorbeeld zijnde een lid van een 'old boys' netwerk. Alleen in zeer extreme gevallen, zoals deze, Wat eveneens een bekend fenomeen is dat er mensen op plaatsen zitten, die een oordeel moeten vellen, of vinger en een IT project (willen) hebben, zonder enige notie van digitaal automatiseren. Tel hierbij op dat er een teloorgang gaande is aan de meest basale kennis van digitaal automatiseren en IT keten, en u kunt zich voorstellen dat er een toename ZAL plaats nemen van tal van kleinere en grotere IT incidenten met een steeds grootschaliger karakter en dito toename van schade.

Een certificaat of diploma zegt hoogstens iets over de aanleg van de betreffende professional, zich de lesstof eigen te maken. Heeft men geen affiniteit met de materie, in dit geval IT, is het 100% gegarandeerd dat 'men' aan de basis zal staan van een IT incident.

Dat te bedenken dat digitaal automatiseren volkomen voorspelbaar is...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-27T07:58:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.