Managed hosting door True

Discussie

‘Patentstrijd Apple-VirnetX is in het algemeen belang’

Patent en copyright

Het rijke Apple gaat in beroep in een slepende patentzaak. Niet om het geld, maar om het grotere goed. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple is voor de derde keer als verliezer uit de bus gekomen in een langlopende rechtszaak om patenten. Het gaat noch om zogeheten designpatenten, noch om smartphonerivaal Samsung, waarover ook grote en slepende rechtszaken zijn gevoerd. Nee, het gaat om patenthouder VirnetX, die in 2010 Apple heeft aangeklaagd. Deze Amerikaanse patentverzamelaar, die ook wel een patenttrol wordt genoemd, heeft onder meer octrooien op vpn’s (virtual private networks) en op beveiligde communicatie.

Laatstgenoemde is wat Apple schendt met zijn videochat-app FaceTime en berichtenchat-app iMessage. In het nu geleden verlies moet de iPhone-maker een totaalbedrag van 439,7 miljoen dollar betalen aan VirnetX, die victorie kraait. Voor het grote, machtige en rijke Apple is dat halve miljard geen groot bedrag. Toch gaat het bedrijf van Tim Cook in beroep, omdat het hier om een verstrekkend precedent gaat. Bovendien zijn de patenten in kwestie onlangs onderuit gehaald, wat VirnetX op zijn beurt aanvecht. Er staat veel meer op het spel dan alleen een paar honderd miljoen en Apple’s iOS-apps.

Wat vind jij?
Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.