'Barcelona zegt ja tegen open source, München nee'

Dit artikel delen:
Open source software

Het stadsbestuur van de Catalaanse hoofdstad Barcelona heeft besloten vol in te zetten op het Public Money, Public Code-initiatief van de Free Software Foundation Europe (FSFE). De eerste stap hiervoor is het gebruiken van opensource-alternatieven van bestaande software om vervolgens de desktops te migreren naar een Linux-distributie.

Aan de andere kant besloot het huidige stadsbestuur van München juist te stoppen met het gebruik van hun 'eigen' Linux-OS ' LiMux met als hoofdreden dat het te veel geld zou hebben gekost, al schrijven sommigen het ook toe aan het veranderde klimaat bij de gemeenteraad.

Barcelona kiest wat dat betreft een veiliger route en gaat geen eigen distro gebruiken. Waarschijnlijk kiest de stad voor Ubuntu omdat hier al een tijdje mee getest wordt. Naast het publiek-geld-publieke-code-initiatief, is ook de kostenkant voor de gemeente belangrijk: softwarelicenties kosten de gemeente te veel.

Kiest Barcelona een werkbaarder pad door eerst vrijwel alle software te vervangen door oss-alternatieven alvorens over te stappen naar een opensource-desktop of blijft het een heilloze weg? Wat denk jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Terug naar Windows gaat München 50 tot 100 miljoen kosten. Goede vriendschap is wat waard ;)

Openbare diensten zouden inderdaad veel beter moeten omgaan met het geld dat ze spenderen aan IT. Er zijn vele goedkope alternatieven, en daarvoor moet je zelfs niet eens Windows op de desktop verlaten. Een volledige Open-Source omgeving is niet altijd te doen, zeker niet als specifieke software enkel op Windows (of Mac) draait: bvb CAD-software. Maar Office-paketten kunnen Open-source zijn, servers kunnen Linux zijn, en server paketten hebben vrijwel allemaal Open-Source alternatieven. De kost kan worden terggebracht tot een fractie van wat het nu is. Dit is ook een opportuniteit voor kleine IT-bedrijven om daarvoor support te verlenen, want Linux-kennis is erg schaars. Waar is de ondernemingszin ?

Openbare diensten zouden inderdaad veel beter moeten omgaan met het geld dat ze spenderen aan IT. Er zijn vele goedkope alternatieven, en daarvoor moet je zelfs niet eens Windows op de desktop verlaten. Een volledige Open-Source omgeving is niet altijd te doen, zeker niet als specifieke software enkel op Windows (of Mac) draait: bvb CAD-software. Maar Office-pakketten kunnen Open-source zijn, servers kunnen Linux zijn, en server pakketten hebben vrijwel allemaal Open-Source alternatieven. De kost kan worden teruggebracht tot een fractie van wat het nu is. Dit is ook een opportuniteit voor kleine IT-bedrijven om daarvoor support te verlenen, want Linux-kennis is erg schaars. Waar is de ondernemingszin?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-17T08:28:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.