'Onhackbare' blockchains toch hackbaar

Dit artikel delen:
Blockchain

'Onhackbare' blockchains toch hackbaar. Althans, dat was de kop onlangs van een artikel in Technology Review van MIT. Een iets misleidende kop, want er is weinig nieuws met betrekking tot de hackbaarheid van blockchains. Vooral kleine blockchains (lees: die met weinig nodes/miners) zijn vatbaar voor de zogenaamde 51 procent-aanval. Wat denkt u, de bekende storm in een glas water of een valide punt?

Uiteraard is het valide om te melden dat de mantra 'onhackbare blockchains' die al enkele jaren rondzingt, niet helemaal klopt. Laat daar geen verwarring over ontstaan. Alleen in het artikel op Technology Review worden drie zaken nogal over een kam geschoren en de lezer met minder kennis kan deze misschien niet goed uit elkaar houden: hacks bij centralistische exchanges, fouten (of hacks) in/met 'smart contracts' en de zogenaamde 51-procentsaanval die kan plaatsvinden bij 'kleine' blockchains.

Een van de recente aanvallen waar de auteur over schrijft, is de 51-procentsaanval op het Ethereum Classic-netwerk. Dit is in feite de oude Ethereum-blockchain die nog steeds bestaat sinds in 2016 een hard fork gemaakt werd van de Ethereum-blockchain om gedupeerden van de The DAO-hack hun muntjes terug te laten krijgen. Zo'n hack is met vrij weinig rekenkracht uit te voeren bij kleine blockchains die van proof-of-work gebruikmaken. Je moet gewoon even een tijdje een schaduw-chain bijhouden en die op een bepaald moment de 'echte' chain in laten halen; et voilá: je eigen muntjes weer terug. Misschien wat kort door de bocht, maar Coinbase legt het in een blog netjes in zo'n 1500 woorden uit.

Wat vindt u, wordt 'blockchain' weer eens te veel over een kam geschoren of heeft de auteur wel degelijk een valide punt?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat het niet moeilijk is om zelf een conclusie te trekken als je hier (https://cryptonewsreview.com/chinese-bitcoin-mining-whale-predicts-bitcoin-will-surge-to-at-least-74000/) het volgende leest: 'In fact, it’s estimated that over 80% of mining pools are operating in China...'

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-28T08:10:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.