Alles beïnvloeden, een lesje van Murdoch

televisie

Alle Engelssprekende landen beïnvloeden met een media-imperium. Is Fox News een arm van het Witte Huis van Trump of is het andersom? Je zou kunnen stellen dat Rupert Murdochs media-imperium alles omdraait en het Witte Huis slechts een van de tools is om de wereld te beheersen.

Vergeet alle complottheorieën met Bilderberggroepen en wat al niet meer, wil je echte invloed, dan beheers je alle belangrijke mediakanalen. Dat fixte Rupert Murdoch toen hij een klein regionaal Australisch krantje van zijn vader erfde. Gewoon met papier en kabeltelevisie bouwde hij een wereldomvattend netwerk van verschillende platformen waarbij precies die mensen aan het woord kwamen die Murdoch aan het woord wilde laten om zijn wil te dienen. Hoe dat verder allemaal in elkaar steekt, heeft de New York Times in een groot epos samengevat.

Uiteindelijk was het ook weer een ander - voorheen papieren - nieuwsmedium dat het hele web rond Murdoch ontrafelde, namelijk de NY Times. Laat dit zien dat wij constant reageren op de individuele pixels zonder het hele plaatje te zien? We schreeuwen moord en brand over de Facebooks en Googles van deze wereld, maar op die manier laten we ons het zicht ontnemen op het grote geheel.

Machtswellusteling Murdoch, welke lessen vallen te trekken uit het verhaal achter deze man voor onze verdere digitale toekomst?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-04T08:07:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.