Quantumvriezers en hoe processortjes koel te houden?

Het lastige met quantumcomputers is dat we de processen alleen kunnen controleren bij een temperatuur die niet ver boven het absolute nulpunt ligt, ofwel iets in de buurt van -274 graden Celsius. Zijn optimale koeloplossingen de interessante nieuwe niche?

Het kan ook met elektromagneten en wat elektriciteit, alleen tot voor kort was het niet mogelijk een koelkamer te maken die permanent tot het bijna absolute nulpunt kon blijven doorvriezen met zo'n magnetisch systeem. Dat is dus niet zo handig als je net lekker wat oude cryptografische codes aan het kraken bent met je quantumcomputertje.

Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben daar nu een systeem voor bedacht en het ook uitgevoerd. De concepten om permanente magnetische koeling uit te voeren bestonden al langer, maar de technische implementatie is lastig, zo zeggen de onderzoekers in een persbericht.

Wat denkt u, is het met de opkomst van steeds meer quantumgerelateerde zaken interessant om eens dieper de koeltechnologie in te duiken? Of wacht u op quantumprocessors die het ook op kamertemperatuur doen, als dat al kan?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-06T11:27:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.