Robot haalt vliegbrevet

We hebben het hier niet over de ouderwetse autopilot, maar over Robopilot. Deze robot kan letterlijk, fysiek de controle over een vliegtuig overnemen, de voetpedalen bedienen, de joysticks bewegen en zelfs de metertjes lezen. De co-piloot binnenkort weg?

Je kunt het zien als een verkapte bezuinigingsoperatie waarbij de helft van alle piloten zijn of haar werk kwijtraakt aan een heuse robot. De Robopilot Unmanned Aircraft Conversion System, zoals ie volledig heet, kan zelf opstijgen, een vluchtplan volgen en landen zonder menselijke interventie. Het apparaat zit niet op een stoel, maar neemt de volledige plek van een stoel in. 

Wellicht hoeft de normale piloot zich nog niet zo'n zorgen te maken, maar misschien wel de piloot in een gevechtsvliegtuig. F-16's worden al een tijdje tot drones omgebouwd om als doel te dienen, maar dat is een vrij kostbare operatie. Oké, daar offeren we misschien nog geen mensen voor op, maar je kunt je voorstellen wat het vervolg is: drone-F-16's. Zo'n robot is misschien een stuk goedkoper.

Waar denkt u waar we naartoe gaan met dit soort 'automatisering'?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-02T07:38:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.