Waarom blijft kmo doof voor gevaar van hackers?

Dit artikel delen:

Anders dan bij grote ondernemingen leeft onder kleinere bedrijven nog altijd de misvatting dat bij hen weinig valt te halen. Liefst 59 procent van de bedrijven met vijf tot vijftig medewerkers ziet zichzelf niet als een interessante prooi voor hackers, aldus recent, Nederlands onderzoek.

Ook in België heerst deze opvatting. Dit verkeerde begrip kan nog eens worden versterkt door de recente vaststelling van het CCB, het Centrum voor Cybersecurity België, dat het aantal gevallen van ransomware in België de laatste maanden een dalende lijn laat zien.  

Ten onrechte, want cybercriminelen richten zich op alles en iedereen waar geld valt te halen. Bovendien valt bij het minder goed beveiligde kmo vaak gemakkelijker binnen te dringen. Bijkomend probleem is dat kleine en middelbare ondernemingen zelden voldoende kennis en mankracht hebben om zich goed te kunnen verdedigen. Security-krachten zijn immers schaars. De kmo-sector is daarom sterk afhankelijk van externe dienstverleners. Die hebben mede tot taak hun klanten op de gevaren te wijzen.

De vraag dringt zich op of er vanuit de it-industrie, de overheid en kmo-sector niet een gezamenlijke bewustzijnscampagne moet worden ontwikkeld. Waarbij aan kmo-bedrijven ook allerlei praktische en actuele informatie wordt gegeven.

Wat vindt u? En welke ideeën heeft u om de kmo-markt zich meer bewust te maken van de gevaren?

Vakbeurs Cybersec Europe

Op 11 en 12 mei vindt Cybersec Europe plaats. Deze Europese securityvakbeurs kan zowel fysiek in Brussel als online worden bezocht. Registreren voor een bezoek kan via de gelijknamige site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-06T12:50:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.