Weg met C en C++, op naar Rust?

Laptop met logo van Rust op het scherm

Na Google groeit ook bij Microsoft de weerstand tegen C en C++. De twee populaire programmeertalen veroorzaken te veel bugs. Tijd om ze in te ruilen voor de kakelverse taal Rust?

De technisch directeur van Microsoft Azure vindt dat de software-industrie moet afstappen van C en C++. Deze twee staan hoog in de Computable index van populairste programmeertalen: C++ op plek 4 en C op plek 6.

Volgens de cto is het alternatief Rust. Dit is een taal die pas enkele jaren geleden de stabiele versie 1.0 bereikte en sindsdien in opmars is. Onder meer het Android Open Source Project (AOSP), Meta (Facebook), Amazon Web Services (AWS) en Microsoft gebruiken Rust. De taal wordt ook gebruikt voor ontwikkelingen in de Linux-kernel.

Geheugen

Rust werkt aan de hand van geheugenverliesgaranties, waardoor developers het geheugen van een programma niet langer handmatig hoeven beheren. Dit verkleint het risico op geheugengerelateerde beveiligingsfouten, die bij C en C++ vaak opdoken.

Is het wel slim om als marktdominant bedrijf te pleiten voor een programmeertaal waarvan de eerste stabiele versie pas een paar jaar in de markt is? Wordt het niet tijd om meer aandacht aan Rust te schenken tijdens ict-opleidingen?

Zijn er voor C en C++ geen structurele oplossingen te verzinnen voor terugkerende bugs in software? Zijn we het eens met de kritiek op deze twee programmeertalen en wordt het inderdaad tijd voor een adieu?

Kortom: Computable is op zoek naar de mening van de experts. Weg met C en C++, op naar Rust?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-23T16:09:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.