Visterin Verdiept: Is België een blockchain-woestijn?

Dit artikel delen:

Overal duikt blockchain op als vooraanstaande it-trend. Maar België loopt inzake blockchain ver achter. Waar zit de groei, maar ook: klopt dat wel van die Belgische achterstand?

Of je nu kijkt naar Gartner of naar Forbes, allemaal plaatsen ze blockchain in hun lijst van belangrijkste strategische technologietrends in 2018. Zo merkt Gartner op dat blockchain vanaf februari van dit jaar de tweede topzoekterm was op hun website, met een toename in zoekopdrachten met vierhonderd procent.

Simpel gesteld is blockchain een gedeelde databank: een gemeenschappelijke, digitale boekhouding, met name voor betalingen. Het is een techniek om transacties tussen partijen in goede banen te leiden en iedereen hierover te informeren, zonder dat er een centrale tussenpersoon nodig is.

België achterblijver

Aantal blockchain-projecten per land

Verenigd Koninkrijk 1.674
Duitsland 1.307
Rusland 721
Frankrijk 679
Nederland 554
Spanje 383
Zwitserland 338
Zweden 306
Italië 276
Polen 273
Oekraïne 201
Tsjechië 169
Finland 187
Ierland 133
Denemarken 129
Griekenland 125
Noorwegen 119
Turkije 97
Hongarije 89
Portugal 86
Bulgarije 70
Slovenië 69
Roemenië 65
Litouwen 48
Slowakije 40
Wit-Rusland 40
Luxemburg 35
Estland 25
Kroatië 20
Letland 16
Moldavië 13
Ijsland 9

Bron: Atomico/Deloitte

De bekendste toepassingen van blockchain zijn de virtuele munten of ‘crypto currencies’. De bitcoin die in 2009 ontstond, is natuurlijk het bekendst. Al zijn er intussen ook wel al (commerciële) toepassingen van de technologie die klanten toelaten om een veilig blockchain-netwerk te gebruiken.

In het 'State of European Tech in 2017'-rapport van Atomico, dat u gratis kan downloaden, wordt dieper ingegaan op dergelijke blockchain-projecten in Europa. En wat blijkt daar op het eerste zicht? België loopt flink achter. De top drie op het gebied van blockchain development-projecten bestaat uit het Verenigd Koninkrijk (1.674 projecten), Duitsland (1.307 projecten) en Rusland (721 projecten). 

Ook Nederland doet het goed met 554 projecten en een klein land als Luxemburg telt er 34. Maar België duikt in de lijst van een dertigtal voorlopers in Europa niet op. We lijken dus (flink) achter te lopen inzake blockchain. Dat is jammer, want in hetzelfde rapport wordt blockchain, samen met artificial intelligence, aangehaald als de grootste opportuniteit voor de Europese techindustrie.

Github-projecten tellen?

De vraag is natuurlijk: klopt dat allemaal wel? Want schreven wij bij Computable dit jaar niet regelmatig over blockchain(-projecten) in België? De mediarelaties van Atomico verwijzen alvast naar Deloitte dat de lijst samenstelde en hiervoor terugviel op de zogenaamde Github-data van het populaire softwareplatform. ‘Maar het tellen van Github-projecten is niet de juiste manier om het aantal blockchain-projecten te weten te komen’, meent Dirk Neefs die als project- en programmamanager bij Cegeka actief is met blockchain.

Zelf schat Neefs dat hij met Cegeka alleen al meer dan tien blockchain-projecten in België had lopen in 2017. ‘Hoewel we Github gebruiken om onze projecten te beheren, zou het me verbazen als Deloitte toegang zou hebben tot de private Github repositories om het aantal blockchain-projecten te verifiëren’, stelt hij.

Niet enkel uit financiële sector

Van de projecten die Cegeka heeft lopen met Cegeka vallen vooral die in de financiële sector in het oog. Zo heeft Cegeka voor de Nederlandse zakenbank Amsterdam Trade Bank (ATB) een blockchaintoepassing ontwikkeld om het proces van handelsfinanciering te automatiseren.

En in eigen land ontwikkelde een bank als KBC samen met Cegeka een blockchain-app die kmo’s in staat stelt buitenlandse transacties beter te tracken, te managen en veiliger uit te voeren. ‘De meeste van onze projecten zijn inderdaad in de financiële sector’, bevestigt Neefs. ‘Al merken we de laatste maanden wel interesse bij andere sectoren’, stelt hij en verwijst naar projecten bij Shell en Sweco, een ingenieursbureau.

België eerder voorloper

Intussen zijn er in ons land ook specifieke blockchain-consultants zoals TheLedger of SettleMint. Het gaat om specialisten en adviesbureaus. En ook zij hebben hun mening. Zelf schat Tom De Block, blockchain solution architect bij SettleMint, het aantal blockchain-projecten op veel meer dan het handvol Belgische projecten zoals door Deloitte en Atomico werd gesuggereerd. De Block denkt eerder aan negentig à honderd ernstige blockchain-projecten die momenteel aan de gang zijn in ons land, of zelfs meer.

Dat we inzake blockchain achterlopen, klopt, volgens De Block, dus niet. ‘In feite zijn we in België op dit vlak voorloper inzake innovatie’, zo klinkt het. ‘Een land als het Verenigd Koninkrijk mag dan nummer één zijn, veel heb ik daarvan niet echt gezien op de voorbije Blockchain Summit in Londen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-29T11:01:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.