Visterin Verdiept: Orange nadert Apple en Google

Wie zijn de vijftig meest innovatieve bedrijven ter wereld?

In de lijst van de meest innovatieve bedrijven bekleden Apple en Google de toppositie. Dat is geen nieuws. De stille opmars van de Europese bedrijven, zoals Orange, in deze lijst is dat wel. Ook al is hun achterstand nog groot.

Elk jaar brengt het gereputeerde adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) een lijst van de vijftig meest innovatieve bedrijven ter wereld. Apple en Google worden bovenaan deze lijst gevolgd door Microsoft en Amazon. In de top tien staan acht Amerikaanse bedrijven, één uit Zuid-Korea (Samsung) en één uit China: Alibaba. Opvallender zijn de volgende bevindingen:

1. Innovators zijn digital natives

Om te beginnen: bij innovatie gaat het niet in eerste instantie om technologie of digitalisering. Al wordt de technologische component wel belangrijker. Bij de meeste, zo niet alle andere bedrijven uit de top vijftig, speelt digitalisering een hoofdrol bij hun innovatieprogramma's.

Elf van de vijftig bedrijven uit de BCG-ranking, waaronder zeven binnen de top tien, zijn ‘digital natives’. En vier van de tien meest innovatieve bedrijven zijn volledig cloud-gebaseerd.

2. China komt opzetten, net als Uber

Twee digital natives drongen dit jaar door naar de top tien: Alibaba Group, die voor het eerst in de BCG-lijst opdook, en Uber (vorig jaar nog zevenbtien). In de top twintig duikt ook het Chinese Tencent voor het eerst op. Ook Airbnb, SpaceX, Cisco Systems, Orange en Marriott zijn dit jaar winnaars en stijgen op de lijst.

3. Orange op kop: Europa komt opzetten

Orange staat op plaats negentien en is het hoogst genoteerde Europese bedrijf. Het bedrijf lanceerde vorige zomer zijn langverwachte mobiele bank in thuisland Frankrijk. Die bank zou tegen 2019 ook in ons land arriveren. Orange wordt in de lijst gevolgd door andere Europese bedrijven als Siemens (21), Unilever (22) en Basf (23).

Hoewel de Verenigde Staten met 27 bedrijven nog steeds de meest aanwezig regio is in de lijst, heeft Europa zijn aanwezigheid wel versterkt. Er zijn zestien Europese innovators in de BCG-lijst, tegenover tien in 2016.

4. Verliezers: BMW en Netflix

Dalers zijn er uiteraard ook. Zij zijn daarom niet minder innovatief, maar zien naast zich wel andere bedrijven opzetten en hen voorbijsteken. Als we het vergelijken met 2016 zijn Tesla (toen drie, nu zes), Netflix (toen vijf, nu dertien), BMW (toen veertien, nu 36), Toyota (toen acht, nu zeventien) en Dupont (toen achttien, nu 43) de verliezers.

5. Meer reizen en transport

Volgens BCG zet de disruptie zich flink door in de reis- en transportsector. Die heeft zijn aanwezigheid uitgebreid. Bedrijven als  Uber, Airbnb en SpaceX zijn daar een mooi voorbeeld van. Zij tonen ook het disruptieve potentieel aan van de combinatie van technologie en -bedrijfsmodellen.

6. Big data belangrijker

Sinds 2014 zijn slechts vier soorten innovatie die aan belang winnen: big data-analyse, de snelle adoptie van nieuwe technologieën, mobiele producten en capaciteiten en digital desing.

Vooral het gebruik van big data-analyse neemt toe. Dat is, samen met de lancering van nieuwe producten, de meest nagestreefde vorm van innovatie. In functie van hun innovatie zagen sectoren als energie, media en entertainment, financiële diensten en de publieke sector allemaal een grote toename in het aantal organisaties dat zich toelegt op big data.

7. De afwezigen

Tenslotte ook een nuance. In vergelijking met de lijst van meest innovatieve bedrijven die Forbes enkele maanden geleden voorstelde, zijn er in de ranking van BCG een aantal opvallende afwezigen. Salesforce (één in de Forbes-lijst) ontbreekt bijvoorbeeld in de BCG-lijst. Ook Adobe en Autodesk, in de top-20 van de Forbes, staan er bijvoorbeeld niet in. Orange staat dan weer niet in de lijst van Forbes. De ene innovatie is duidelijk de andere niet.

De meest innovatieve bedrijven van 2018

1 Apple 11 Airbnb 21 Siemens 31 Intel 41 3M
2 Google 12 SpaceX 22 Unilever 32 NTT Docomo 42 SAP
3 Microsoft 13 Netflix 23 BAFS 33 Daimler 43 DuPont
4 Amazon 14 Tencent 24 Expedia 34 AXA 44 InterContinental Hotels Group
5 Samsung 15 Hewlett-Packard 25 Johnson & Johnson 35 Adidas 45 Disney
6 Tesla 16 Cisco Systems 26 JPMorgan Chase 36 BMW 46 Huawei
7 Facebook 17 Toyota 27 Bayer 37 Nissan 47 Procter & Gamble
8 IBM 18 General Electric 28 Dow Chemical 38 Pfizer 48 Verizon
9 Uber 19 Orange 29 AT&T 39 Time Warner 49 Philips
10 Alibaba 20 Marriott 30 Allianz 40 Renault 50 Nestlé


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-26T10:40:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.