Belgische ict-overnames lopen terug in Q2

CFI: Dynamiek blijft genoeg zichtbaar

Daling

Het tweede kwartaal van 2021 toonde een daling in het aantal overnames, fusies en deelnemingen in de Belgische ict-sector. Met dertig geregistreerde deals lag het aantal transacties lager dan de 38 deals in dezelfde periode vorig jaar en de 42 deals uit het eerste kwartaal van 2021. Er waren bijvoorbeeld weinig startup-investeringen. Toch ontbrak het niet aan dynamiek, aldus Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames.

CFI stelt in samenwerking met Computable elk kwartaal een overzicht samen van geregistreerde acquisities, fusies en deelnemingen in de Belgische ict-sector. Volgens Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, ontlopen de kwartalen elkaar momenteel niet veel qua dynamiek. In het ene kwartaal kunnen dan aan het eind net wat meer deals zijn afgerond dan in het daarop volgende kwartaal. 'Er is nog genoeg appetijt en kapitaal aanwezig. Daarvan gaat tegenwoordig structureel meer naar de ict-sector toe.' Hij verwacht nog wel het nodige in het derde en vierde kwartaal van dit jaar.

Hoger tempo

Overzicht ict-overnamemarkt België tweede kwartaal 2021

Klik hier voor een overzicht van de Belgische deals in het tweede kwartaal van 2021.

Hij wijst ook op de platforminvesteringen: wanneer een investeerder instapt bij een bedrijf en er vervolgens middels een 'buy and build'-strategie met overnames een platform wordt opgebouwd, ging het tot voor kort meestal om een overname per half jaar of jaar. 'Het tempo ligt nu hoger. De laatste tijd gaat het vaker om acquisities in een aantal kwartalen achter elkaar of zelfs meerdere acquisities in één kwartaal!'

Schuitevoerder wijst als voorbeeld van dit laatste op Intracto dat maar liefst vier transacties deed in de periode april-juni 2021: drie Nederlandse aankopen - Orangedotcom, Zoekhelden en Codezilla - en één Zweedse: Stendahls Reklambyrå. Het bedrijf krijgt steun van de Nederlandse investeerder Waterland.

Op herhaling

Ook de bedrijven Destiny (kocht de Zweedse partijen Soluno en Mitel Communications), Efficy (lijfde het Nederlandse Perfectview in), Team.Blue (acquireerde het Griekse Enartia), Unified Post (nam het Duitse Crossinx over) en SD Worx lieten in het tweede kwartaal weer van zich horen. Laatstgenoemde softwarebedrijf voor personeelszaken nam van Visma de Zweedse Aditro Group over. Dat Noorse softwareconglomeraat kocht op zijn beurt Syneton, leverancier van software voor accountants.

Vorig jaar nam Visma ook al Admisol over dat online-boekhoudtools voor bedrijven en accountantskantoren ontwikkelt. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel Nederlandse bedrijfssoftwareleveranciers overgenomen en richt zijn vizier nu dus ook op de Belgische markt. Afgelopen juli lijfde het ook al de bouwsoftwaregroep Use IT in, waar CFI als verkoopbegeleider fungeerde. 'In België liggen daar zeker groeikansen, de bouwsector loopt achter met digitalisering', aldus Schuitevoerder.

Andere deals

"Digitale-marketingbureaus waren in trek"

Collega Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI, constateert aan de hand van het overzicht dat digitale-marketingbureaus in trek waren in het afgelopen tweede kwartaal. Naast de overnames door Intracto waren er transacties te zien tussen Duval Union en Berlin, The House of Marketing en Fightclub en de Amerikaanse telecomdienstverlener Entravision Communications en Media Donuts.

Daarnaast vallen de twee deals op waar grote concerns betrokken bij zijn. Zo nam IBM in mei de Brusselse Salesforce-consultant Waeg over en liet Deloitte zijn oog vallen op Aptys Consulting, een SAP Ariba-systeemintegrator uit het Waalse Jodoigne.

De Visser wil ook nog wijzen op een andere deal, een exit waar zijn kantoor als adviseur bij betrokken was: de verkoop van Riaktr aan het Zweedse telecomsoftwarebedrijf SDS (Seamless Distribution Systems). De verkopers zijn drie kapitaalfondsen: GIMV (Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen), Fortino Capital en Endeit Capital en die werden bijgestaan door CFI. Het Brusselse Riaktr maakt big-datasoftware waarmee telecombedrijven zowel hun verkoop als hun infrastructuur kunnen optimaliseren. 'Dit wordt met de uitrol van 5G steeds belangrijker. Denk aan het plannen ervan in complexe gebieden. De overname van Riaktr is dan ook een sterke strategische zet van SDS.'

Overzicht en opvallende deals

Klik hier voor een overzicht van de Belgische deals in het tweede kwartaal van 2021.

APRIL:

- De Kortrijkse ict-integrator Trustteam heeft zijn positie op de Franse markt versterkt met de overname van TL Systèmes. Dit bedrijf uit Maxeville levert installatie- en beheerdiensten rond computers, telefoons en beveiligingsapparatuur. Trustteam wordt financieel ondersteund door de Franse investeerder Ardian.

MEI:

- Het Nederlandse it-bedrijf Wortell breidt zijn activiteiten uit naar België door de overname van Synergics. Samen behoren zij tot de grotere managed service providers met een honderd procent focus op Microsoft in de Benelux.

- Het Amerikaanse Red Cat Holdings laat zijn oog vallen op LuGus Studios uit Hasselt. Dat heeft een dronesimulatieplatform in huis voor piloten en gamers. Het aan de Nasdaq genoteerde Red Cat is een groep bedrijven die zich met dronetechnologie bezighoudt.

JUNI:

- De digitale documentendienst Doccle krijgt een nieuwe aandeelhouder. Naast Telenet neemt het betaalplatform Isabel een aandeel in het bedrijf. Isabel en Telenet gaan vijf miljoen euro pompen in Doccle. In april liet Isabel ook al van zich horen door de Franse betaaldienstverlener Clearnox te kopen.

- De Luxemburgse it-dienstverlener System Solutions Group heeft het Belgische investeringsfonds Fund Dynamica (PQ Group) aangetrokken als meerderheidsaandeelhouder. Oprichter Robert Roux en zijn familie blijft minderheidsaandeelhouder (30 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-17T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.