'Iedereen bij Microsoft voelt empowerment-strategie'

Cultuuromslag bij softwarereus blijkt 'enorm'

Tony Krijnen is IoT technologie-strategist voor partners bij Microsoft

Onder leiding van Satya Nadella maakt Microsoft een enorme cultuurverandering door. Doel is om mensen en organisaties in staat te stellen beter te presteren. Die nieuwe strategie van 'empowerment' wordt niet alleen met de mond beleden, maar ook echt zo binnen de hele organisatie gevoeld. Dat zegt Tony Krijnen, IoT technologie-strategist voor partners bij Microsoft, tijdens de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo in Jaarbeurs Utrecht.

Volgens Krijnen is de cultuuromslag bij Microsoft enorm. Onder Steve Ballmer werd nog gewerkt met score cards die de verkokering in de hand werkte. Individuen en teams werden afgerekend zonder dat hun bijdrage aan het collectief goed uit de verf kwam. Het was een beetje ieder voor zich. De van Walmart afkomstige Kevin Turner had dit als directeur operaties (coo) in 2005 bedacht om de duimschroeven in de organisatie aan te halen en de discipline te verhogen. De omzet steeg wel jaar op jaar, maar de beurswaarde stagneerde. Het grote geld werd verdiend met de klassiekers Windows en Office. 

Microsoft probeerde zijn positie hardnekkig te verdedigen. Linux werd als een vijand gezien. Open source was in Redmond een gruwel. In 2014 behoorde de op de werkvloer weinig populaire Turner tot de drie topkandidaten om Steve Ballmer op te volgen. Visionair Satya Nadella werd uiteindelijk de nieuwe ceo. Twee jaar later vertrok de op de werkvloer weinig populaire Turner. Sindsdien gaan de veranderingen bij Microsoft in een stroomversnelling. De gehate score cards zijn verdwenen. En de houding ten opzichte van andere besturingssystemen en open source is veranderd. ‘Microsoft loves Linux’, valt nu te lezen op promotiemateriaal van de onderneming die eens Linux verketterde. Microsoft heeft nu de strategie om alles te faciliteren wat goed is voor de klant. Empowerment heet dat.

Github

In dat licht bezien is de overname van Github een logische stap. Het geeft Microsoft directe toegang tot 's werelds grootste community van ontwikkelaars. De meeste ontwikkeling gebeurt momenteel op basis van open source. ‘Microsoft wil dat graag omarmen’, aldus Tony Krijnen. Ook Github heeft hier voordeel van. Zonder het geld van Microsoft dreigde dit bedrijf financieel in zwaar weer te raken. Ondersteuning door een financieel krachtige partij als Microsoft kan Github met zijn 31 miljoen ontwikkelaars vleugels geven. Nu kunnen ook activiteiten worden ontplooid op gebieden waar de gemeenschap wil dat Github daarin meer gaat doen.

Microsoft heeft Github ervan verzekerd dat men onafhankelijk als community, platform en business kan voortbestaan. Ontwikkelaars blijven ondersteund in hun keuze van taal, licentie, tool, platform of cloud. Ook de product-filosofie van Github blijft volledig intact. Microsoft ondersteunt Github in haar ambitie om elke ontwikkelaar waar ook ter wereld te helpen en de beste plaats te zijn om software te bouwen.

De nieuwe strategie heeft Microsoft geen windeieren gelegd. Sinds het aantreden is de beurskoers, die jarenlang kwakkelde, verdubbeld. Alleen Apple heeft nog een hogere beurswaarde. Microsoft verdient veel aan de cloud en de diensten die daarvoor worden aangeboden.

Microsoft weer cool?

Betekent dit dat Microsoft weer cool is? Nadella gaf deze week tijdens zijn bezoek aan Nederland het antwoord. Hij vertelde dat sollicitanten die bij een cool bedrijf willen werken de volgende boodschap mee krijgen: ‘Als je cool wilt zijn moet je ergens anders kijken. Maar als je bij een bedrijf wil werken dat anderen cool wil maken, kom dan bij Microsoft.’

Tony Krijnen, die zijn carrière begon aan de helpdesk van Microsoft, heeft de werksfeer bij Microsoft enorm zien veranderen. Vroeger was de fixed mindset universeel. Uitdagingen werden vermeden. Mislukkingen werden afgestraft. Bruikbare negatieve feedback werd genegeerd. En men voelde zich bedreigd door het succes van anderen. Sinds Nadella's komst als ceo is de growth mindset dominant. Men omarmt uitdagingen. Van mislukkingen valt altijd wat te leren. Kritiek is welkom. Men vindt inspiratie in het succes van anderen. Voortgebouwd wordt op de ideeën van anderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-02T14:06:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.