Visterin Verdiept: In welk land het snelste internet?

België scoort hoog op wereldrankschikking in snel internet voor digital nomads

Dit artikel delen:
Afrika

Steeds meer mensen, en zeker ook it’ers, werken als digital nomad. Een betrouwbare en snelle internetverbinding is hierbij cruciaal. En op dat vlak doet België (en Nederland) het erg goed.

Een flex office, hippe koffiebar met wifi of zelfs een zonovergoten strandhut op Bali? In haar recente boek Out of Office geeft Griet Vandenhouweele tips en trucs om een digital nomad te worden. ‘Het is niet zo moeilijk als het in eerste instantie lijkt’, stelt ze. Ze stuurt aan om die honkvaste 9-to-5 job in vraag te stellen en vrijer te leven en werken.

Haar boek doet een beetje denken aan The 4-Hour Workweek van Tim Ferriss, dat zich ook baseerde op dit idee. Nieuw is het verschijnsel dus niet, maar de laatste tijd is er veel te doen om digital nomads. Niets houdt je nog tegen om overal te werken, bijvoorbeeld als it-freelancer. Al geeft Vandenhouweele ook wel aan dat niet in elk land de (internet)infrastructuur even goed en geschikt is.

Nomad List

"Vroeger waren digitale nomaden een klein randverschijnsel. Nu is het eigenlijk de normaalste zaak"

Digitale nomaden hebben hun eigen Facebook-groepen met tienduizenden leden. Ze houden wereldwijd conferenties. ‘Vroeger was het een klein randverschijnsel. Nu is het eigenlijk de normaalste zaak’, zo vertelde Pieter Levels, een Nederlandse programmeur, onlangs aan CNN.

Levels begon een vijftal jaar geleden met Nomad List, een website van en voor collega-digital nomads. Op basis van de gedeelde kennis komen ze bijvoorbeeld tot een lijst met populaire steden voor digitale nomaden. Daar duiken onder meer Mexico City, Bangkok, Buenos Aires en Chang Mai op. In Europa blijken Boedapest, Barcelona, Belgrado en Lissabon in trek.

Snel internet

Zeker voor digital nomads is vlot en snel internet cruciaal. En op dat vlak doet België (en Nederland) het wereldwijd erg goed. Nomad List ziet op basis van hun data (op basis van ruim 900.000 snelheidstesten wereldwijd) deze landen als die met de snelste internetverbinding:

1. Wit-Rusland (40Mbps)
2. België (39Mbps)
3. Bulgarije (38Mbps)
4. Canada (37Mbps)
5. Portugal (37Mbps)
6. Roemenië (36Mbps)
7. Denemarken (36Mbps)
8. Polen (35Mbps)
9. Nederland (35Mbps)
10. Servië (34Mbps)
11. VS (33Mbps)
12. Spanje (33Mbps)
13. Zweden (33Mbps)
14. Singapore (32Mbps)
15. Hongarije (32Mbps)
16. Jersey (32Mbps)
17. Finland (32Mbps)
18. Oekraïne (32Mbps)
19. Noorwegen (32Mbps)
20. Zwitserland (31Mbps)

Bron: Nomad List, 2019

Locaties zijn pijler

De landen met de traagste internetverbinding zijn Syrië (2Mbps), Venezuela (3Mbps) en Algerije (4Mbps). De snelste steden blijken San Francisco, Barcelona, Toronto en Boedapest.

De lijst van snelste internetlanden van Nomad List komt voor een groot deel overeen met diegene die de Britse website Cable.co.uk onlangs bekend maakte en waar België op nummer zes stond. Ook Nederland, Denemarken, Noorwegen en Roemenië scoren hoog in die lijst.

Toch zijn er verschillen, omdat het (meet)opzet van Nomad List anders is en zich eerder richt op de locaties die voor digital nomads van tel zijn. Zo staan Singapore (op 14) en Zuid-Korea bij Nomad List opvallend laag in hun lijst en doen Wit-Rusland en Bulgarije het dan weer opmerkelijk goed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-22T11:30:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.