Visterin Verdiept: It'ers hebben genoeg van thuiswerk

Thuiswerken trend in jobvacatures

Dit artikel delen:

De vermelding van ‘thuiswerk’ in jobvacatures neemt fors toe. Alleen zijn werknemers en sollicitanten lang niet altijd vragende partij ervoor. En ict’ers blijkbaar ook niet.

Het was de jobsite Indeed die vacatures met de vermelding ‘thuiswerk’ vergeleek met die van vorig jaar.
En wat bleek? Het aantal vacatures dat thuiswerk expliciet vernoemt, is vandaag 2,5 keer zo groot dan in maart 2020. 

Maal drie

Vergelijken we met twee jaar geleden dan wordt er nu in drie keer meer vacatures de term ‘thuiswerk’ vermeld in vacatures. ‘Werkgevers lijken te begrijpen dat de thuiswerktrend niet meer terug te draaien valt. Ze maken dat ook meteen duidelijk in hun vacatures’, aldus Arjan Vissers, strategy & operations business partner Benelux, bij vacaturesite Indeed.

Werknemers minder enthousiast

Opvallend is dat (toekomstige) werknemers minder vragende partij lijken voor al dat thuiswerk. Of beter: ze gaan er niet echt expliciet naar op zoek. Bij de hen groeit het aandeel van de zoekopdrachten naar ‘thuiswerk’ namelijk minder sterk.

Er is een stijging van 50 procent van het aantal zoekopdrachten waarbij potentiële werknemers thuiswerk expliciet vermelden. Voor sollicitanten is thuiswerk vaak geen vereiste, luidt de conclusie. ‘Slechts 12 procent van de werknemers ziet ‘thuiswerk’ als een vereiste wanneer hij van job zou veranderen’, klinkt het.

Sociale isolatie bij ict’ers

" In de ict-sector blijkt die sociale isolatie nog veel meer van tel"

Ook uit ander onderzoek blijkt dat, ondanks de vele voordelen, thuiswerk wel wat vragen oproept. Een recente rondvraag van recruitmentexpert Hays bij meer dan 1500 Belgen wees namelijk uit dat ruim één op drie sociale interactie mist en zich geïsoleerder voelt. ‘Dat de Covid-19-crisis impact heeft op ons werk en onze mentale gesteldheid is maar al te duidelijk’, vat Robby Vanuxem, managing director van Hays België, samen.

Heel opvallend: in de ict-sector blijkt die sociale isolatie nog veel meer van tel. ‘Ten opzichte van het landelijk gemiddelde, ervaart de ict-sector 20 procent meer het gemis van sociale interactie als grootste uitdaging, namelijk zeker 54 procent’, stelt Vanuxem vast. 

Meer aandacht voor welzijn

Binnen de ict-sector lijkt de impact van corona en thuiswerk dus ook niet te onderschatten. Toch wil ruim een derde van de ict’ers in de toekomst (nog) vaker thuis werken.

Tegelijk zegt 29 procent meer aandacht te willen besteden aan hun gezondheid en welzijn. Of hoe thuiswerk veel invalshoeken heeft, ook voor ict’ers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-22T11:59:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.