Visterin Verdiept: Explosie van it-jobs

Belgische it-jobmarkt spoelt coronacrisis snel door

Dit artikel delen:
nadenken laptop

Ondanks of net dankzij corona nam in 2020 het aantal it-jobs in België flink toe. Meer zelfs: de it-sector groeit qua jobs het hardst van allemaal.

Samen met de land- en tuinbouw (+4,1 procent) en de vrije beroepen (+2,4 procent) stelt vooral de it-sector vandaag meer mensen tewerk dan een jaar voordien. De it-sector ging er in België op een jaar tijd 4,2 procent op vooruit.

De horeca (-16,4 procent), cultuursector (-11,7 procent) en interim-sector (-9,8 procent) kenden de grootste dalingen als het om jobs gaat.

Dat blijkt uit cijfers van  Acerta op basis van de gegevens van 27.000 bedrijven. Het hr-dienstenbedrijf keek hierbij naar het aantal arbeidsovereenkomsten van bepaalde en onbepaalde duur bij al die bedrijven.

Duurzame jobs in it

"Opvallend is dat de jobgroei in de it-sector duurzamer lijkt dan die in sommige andere sectoren"

Voor Liesbet Coninx, managing director payroll services bij Acerta, is de jobgroei in de it-sector geen verrassing. ‘Heel wat bedrijven hebben hun digitale kanalen uitgebreid. Sommige hebben ze zelfs gewoon opgestart, waardoor die sector een boost heeft gekregen.’

Opvallend is dat de aanwas in de it-sector structureler lijkt dan in andere sectoren. ‘Ook de land- en tuinbouwsector kende een groei van het personeelsbestand, maar hier gaat het vooral om tijdelijke arbeidscontracten’, weet ze. ‘Dit vanuit de verschillende maatregelen die de regering nam om de gevolgen van de coronapandemie op de voedselproductie te beperken.’

Groei in 2020

Ook andere cijfers bevestigen de flinke groei in it-jobs in ons land. De Belgische tak van Jobfeed, dat een overzicht biedt van nieuwe vacatures die in België op internet zijn verschenen, bevestigt de trend. HIer verzamelen ze de vacatures die publiek zijn, zoals die van VDAB, Jobat, Forem en bij de Europese Unie.

Vooral vanaf het tweede kwartaal van 2020 (zie tabel) zit het aantal it-vacatures in België opnieuw flink in de lift. Het gaat om vacatures voor hoogopgeleid it-personeel. Die tonen alvast aan dat de Belgische it-arbeidsmarkt de hele coronagolf vrij snel heeft doorgespoeld.

Knelpuntberoepen

In het eerste kwartaal van 2020 was er qua it-vacatures, volgens Jobfeed, nog een terugval. Maar in de rest van het jaar ging het aantal it-vacatures opnieuw flink de hoogte in.

Zo blijven bijvoorbeeld analist-ontwikkelaars anno 2021 nog altijd een behoorlijk gegeerd it-profiel. Al kent de it-sector ook knelpuntberoepen.

Aantal it-vacatures in België

Jaar + kwartaal

it-jobs

2020-Q4

7552

2020-Q3

6898

2020-Q2

6496

2020-Q1

4824

2019-Q4

5201

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-05T09:41:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.