It’er mag rekenen op deze tien extralegale voordelen

Bedrijfswagen haast standaard voor it-profielen

Dit artikel delen:

Natuurlijk is ons loon een belangrijke factor, maar zeker voor it-profielen mag je het belang van extralegale voordelen niet onderschatten. Wij overlopen de tien extra’s waar it’ers op (moeten) kunnen rekenen.

We vallen voor deze lijst terug op het Jobat Salariskompas, een onderzoek bij 114.000 werknemers in ons land, zowel bedienden, arbeiders als zelfstandigen. Maar de profielen van it’ers (en ingenieurs) zijn binnen deze steekproef goed vertegenwoordigd.

Loon

Eerst het loon. Gemiddeld verdient een it-profiel bijna 4.000 euro bruto per maand (3.938 euro) om precies te zijn. Maar het gaat om cijfers van vorig jaar, voor de inflatiegolf, dus ga er maar vanuit dat dat het loon intussen is toegenomen.

Ben je werkzaam in de it-sector zelf, dan verdien je gemiddeld iets minder (3.762 euro volgens de recente cijfers van Jobat), maar weet dat in de it-sector de profielen gemiddeld jonger zijn. En dat ze in de sector zelf ook doorgaans iets vaker een extralegaal voordeel als een bedrijfswagen aanbieden.

Extralegaal voordeel

Soort extralegaal voordeel voor it-profielen (in %)

1             Maaltijdcheques of maaltijdvergoeding                       83
2             Hospitalisatieverzekering                                            83
3             Laptop                                                                         81
4             Mogelijkheid tot thuiswerken                                       80
5             13de maand                                                                77
6             Eindejaarspremie                                                        75
7             Pensioenplan of groepsverzekering                           74
8             Bedrijfsvoertuig                                                           71
9             Gsm of smartphone                                                    63
10          Onkostenvergoeding                                                   51

Bron: Jobat Salariskompas 2022, % is het aandeel van de it-profielen dat het betreffende extralegale voordeel verkrijgt.

Op basis van het Salariskompas van Jobat brengen we de top tien van de extralegale voordelen (dus extra’s bovenop het loon) waar it-profielen in dienstverband doorgaans op kunnen rekenen. Het gaat namelijk telkens om voordelen die meer de helft van de it-profielen verkrijgt. En het gaat om it-profielen in het algemeen, dus werkzaam in alle sectoren.

Sommige voordelen (tie tabel) zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, een laptop en de mogelijkheid tot thuiswerken zijn erg breed verspreid onder it’ers. Meer dan 80 procent kan er namelijk op terugvallen. Andere, zoals een onkostenvergoeding en smartphone, zijn slechts voor iets meer dan de helft van de it’ers beschikbaar.

Er zijn ook voordelen die bij minder dan de helft terechtkomen. Hierbij horen het internetabonnement (38 procent), de vergoeding voor woon- en werkverkeer (31 procent) en de tablet (6 procent).

Bedrijfswagen

Bovenal is de bedrijfswagen bij it-profielen erg goed ingeburgerd in België. Ruim zeven op tien it’ers krijgt een wagen ter beschikking. Ze verkrijgen gemiddeld gesproken zelfs nog eerder een wagen dan een smartphone. Enkel de groep van de directieleden doet wat dat betreft beter (80 procent). Bij consultants valt 70 procent terug op een bedrijfswagen.

De voorbije vijf jaar is het aantal it’ers in dienstverband met een bedrijfswagen nog licht gestegen: met 3 à 4 procent. It-profielen steken er inzake wagens in elk geval bovenuit. Gemiddeld beschikt, over alle profielen bekeken, ongeveer de helft van de bedienden en 7 procent van de ambtenaren over een bedrijfswagen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-01T11:34:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.