Het eind van de klassieke infrastructuur-outsourcing

Duizenden Atos-medewerkers omgeschoold voor AWS

Dit artikel delen:
splitsing

In de komende drie jaar wil de Franse it-dienstverlener Atos haar medewerkers opleiden tot meer dan 20.000 AWS-certificeringen. Het doel? De cloud-adoptie bij klanten te versnellen. En nieuwe inkomstenstromen generen. Want in klassieke datacenter-outsourcing lijkt het vet van de soep.

If you can’t beat them, join them. Dat moet een beetje de filosofie zijn geweest op het hoofdkwartier van Atos. De Franse outsourcer in infrastructuurdiensten tekent een overeenkomst met AWS om klanten te helpen bij cloudmigraties en hun digitale transformaties te versnellen. Atos selecteert AWS als zijn voorkeursleverancier van enterprise-cloud, AWS zal op zijn beurt samenwerken met Atos om onder meer het personeel van Atos bij te scholen, goed voor 20.000 AWS-certificeringen.

Als onderdeel van de overeenkomst zal Atos proactief overleg voeren met meer dan achthonderd klanten voor beheerde infrastructuurdiensten over de hele wereld om een nieuw beheerd, hybride-clouddienstenportfolio aan te bieden met de optie om geselecteerde workloads naar AWS te verplaatsen. ‘Het is een samenwerking die zijn weerga niet kent. Bovendien betekent dit partnerschap een nieuwe belangrijke stap in de transformatie van Atos’, aldus Nourdine Bihmane, co-ceo van Atos die de deal eigenhandig kwam voorstellen op Re:Invent, de gebruikersconferentie van AWS.

Legacyspelers

"De deal markeert het begin van een belangrijke transformatie van de infrastructuur-outsourcing-industrie’."

Bij AWS klonk het dat deze deal ‘het begin markeert van een belangrijke transformatie van de infrastructuur-outsourcing-industrie’. De samenwerking is niet verrassend, de reikwijdte wel. Eigenlijk kiest nu ook Atos voor een cloud first policy. Waarbij het de focus op de eigen (en klassieke) datacenterdiensten lijkt te verminderen. Atos is een van de zogenaamde legacyspeler die jarenlang datacenterdiensten heeft aangeboden, maar nu vaak hun meerdere in de (publieke) cloud moeten erkennen met AWS en Microsoft op kop. Ook namen als Fujitsu en DXC Technology vallen als outsourcer onder deze categorie met infrastructuurdiensten.

Een speciaal geval is IBM dat zich sinds vorig jaar officieel afsplitste in twee delen: IBM zelf (die zich op cloudprojecten richt) en Kyndryl dat focust op managed services. De grote namen in outsourcing zoals Accenture, Capgemini en Deloitte hebben al helemaal de kaart van cloud en AWS getrokken. Zij worden door AWS aanzien als preferentiële partner. Benelux Partner of the Year is overigens Sentia, onlangs overgenomen door Accenture in ons land.

Daar zijn de distributeurs

De deal met Atos loopt tussen internationale spelers en richt zich vooral op grotere bedrijven, maar ook in andere onderdelen van de markt beweegt er wat met de verdere doorbraak van cloud. Ook de kmo-markt, en bijhorende diensten, kent invloed van de opmars van cloud en aanverwante technologieën. ‘Zo hebben wij met AWS in België samenwerkingsverbanden opgezet met distributeurs als Techdata en Ingram Micro’, vertelt Angelina Best van Kampen, head of commercial Benelux & Nordics, die aangeeft om het aantal partners voor AWS, ook voor kmo’s, geleidelijk verder uit te willen bouwen.

En ook voor de kmo-markt is het, volgens Best van Kampen, de bedoeling om partners verder op te leiden met AWS-certificeringen. ‘Wij zetten erg in op het upskillen van de markt’, klinkt het. De cloud schudt outsourcing-markt door elkaar, voor klein en groot.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-05T10:46:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.