Deze it-bedrijven zijn Top Employer

Dit artikel delen:

Onder de 87 bedrijven die in ons land zijn uitgeroepen tot Top Employer zitten flink wat it-spelers, waaronder ook enkele opvallende namen. Hoe word je Top Employer?

Ruim tien bedrijven van de 87 Belgische Top Employers die enkele dagen werden bekend gemaakt zijn it-bedrijven. In de lijst vinden we lokale namen terug als Cegeka, NRB Group en Smals, it-spelers uit de buurlanden (Inetum, Capgemini en Ordina) en enkele Aziatische spelers als Ntt Data, Tata Consultancy Services en Infosys. Er zijn ook Amerikanen bij als Avanade en Cognizant. En opvallend: ook de Chinese gigant Huawei. Let wel, telkens gaat het om de lokale entiteit van deze bedrijven.

Persbericht

"Zo’n Top Employer-certificaat kan belangrijk zijn voor de zogenaamde employer brand"

Hiermee is de it-sector goed vertegenwoordigd bij de Belgische Top Employers. Ook deze technologie- en adviesbedrijven duiken op: Isabel Group, KPMG, Materialise en Worldline. Overigens vinden we in de lijst uiteenlopende sectoren en bedrijven terug, van de Nationale Loterij en MIVB tot Lidl en Toyota. Al blijkt met name de financiële sector (met onder meer Axa, BNP Paribas Fortis, Ethias en Crelan) sterk aanwezig.

Zo’n Top Employer-certificaat kan belangrijk zijn voor de zogenaamde employer brand. Het is dikwijls een aanleiding om een persbericht te versturen, en te wijzen op de rekruteringsplannen van de betreffende werkgever. Zo wees Smals, dat al voor het vijftiende jaar op rij het certificaat wist te behalen, dat het in 2023 ruim driehonderd aanwervingen plant.

Inetum stuurde eveneens een persbericht uit naar aanleiding van het nieuwe certificaat. Zij willen dit jaar zevenduizend medewerkers wereldwijd rekruteren, waarvan 350 bij Inetum in België.

Wereldwijde standaard

Het Top Employer Institute, dat ruim dertig jaar geleden in Amsterdam werd opgericht, is een wereldwijde standaard in het erkennen van hr-strategieën en -praktijken die door bedrijven worden geïmplementeerd. Elk jaar kent het een Top Employer-certificaat toe aan zowat tweeduizend organisaties in meer dan 120 landen. Het aantal Top Employers groeit gestaag.

Zo’n 'topwerkgevercertificaat' krijg je naar aanleiding van een audit en dit op vraag van de betreffende werkgever. Zij moeten een vragenlijst invullen die betrekking heeft op ongeveer driehonderd human resources-praktijken, van aanwerving en opleiding tot aandacht voor welzijn en diversiteit. Je moet dus een bepaald niveau van maturiteit in je hr-beleid kunnen aantonen om gecertificeerd te worden. De standaard heeft, door de processen die erbij komen kijken, ook een behoorlijk corporate karakter. Het is als kmo niet zo evident om Top Employer te worden.

Geen wedstrijd

Top Employer Institute benadrukt dat het geen wedstrijd is. ‘Je kan het hr-beleid van bedrijven in sectoren die ver van elkaar verwijderd zijn niet vergelijken’, klinkt het. Een top drie of top tien van de beste Top Employers in ons land is er dus niet. Enkel die lijst van 87.

Bij de grote concurrent van Top Employer - Great Place to Work Institute, dat in ons land wordt ondersteund door Vlerick Business – is zo’n lijst er wel. Of beter, diverse lijsten, op basis van de grootte van de organisaties. Bij Great Place to Work wordt het eindresultaat voor een groot deel bepaald vanuit een brede rondvraag bij het personeel zelf, en dus niet enkel bij de hr-afdeling. Wat meteen ook het grote verschil is met Top Employer.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-23T09:57:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.