Visterin Verdiept: It-bedrijven met ethiek

Microsoft, Dell en HPE zijn ethische bedrijven, maar Amazon, Facebook en Apple niet echt

splitsing

Het Ethisphere Institute maakt elk jaar een grondige analyse van de ethische praktijken van bedrijven uit vijftig sectoren in 21 landen. Hoe doen it-bedrijven het in deze lijst? En vooral: welke it-bedrijven zijn het meest ethisch?

Ieder jaar neemt het  Ethisphere Institute de strategie van organisaties onder de loep en stellen ze een lijst op met de meest ethische ondernemingen. 

Als wereldwijde en onafhankelijk organisatie is het gespecialiseerd in het implementeren van normen op het vlak van ethisch zakendoen. Met hun jaarlijkse lijst wil het bedrijven die ethiek centraal plaatsen in de verf zetten.

De ethische lijst

Bij Computable zijn we uiteraard het meest geïnteresseerd in de technologie- en it-bedrijven. Daarvan staan er (als we it breed interpreteren) 24 in de lijst. Dat is een behoorlijk aantal. Ter vergelijking: bank en verzekeringen doet het met twaalf bedrijven in de lijst, de autosector met vier en retail met twee.

De 24 ‘ethische’ it-bedrijven vallen uiteen in deze acht categorieën:

- Drie rond consulting services: Accenture, Capgemini en Genpact
- Drie rond electronic components: Avnet, TE en Western Digital
- Eén rond imaging technology: Canon
- Vier rond it-diensten: Hewlett Packard Enterprises (HPE), IBM, Leitos en Wipro
- Drie rond semiconductors: Intel, On semiconductor en Texas Instruments
- Drie rond software: CA, Salesforce en Terradata
- Drie rond technologie: Dell, LinkedIn en Microsoft
- Vier rond telecom: Deutsche Telekom, Nokia, T-mobile en Vivo

Hoe is it in de lijst geëvolueerd?

Als we vergelijken met de lijst van 2008 stonden er toen elf it-bedrijven in de lijst. Vijf jaar later (in 2013) stonden er achttien it-bedrijven in de lijst. 

Namen die er in 2013 bij waren - en nu zijn weggevallen - zijn onder meer Adobe, Cisco, Juniper Networks, Ricoh en Symantec. Al betekent dat natuurlijk niet meteen dat zij onethisch zijn geworden, maar dat andere bedrijven hoger scoorden op dit vlak, althans volgens Het Ethisphere Institute.

Wat met de nieuwe it-bedrijven?

Los van spelers als LinkedIn en Salesforce valt op dat de meeste ethische it-bedrijven uit de lijst toch al een aantal jaren meegaan. Het zijn vaak traditionele it-namen als CA, IBM en Terradata. Bedrijven die al in de jaren zeventig of (zoals in het geval van IBM) al veel vroeger zijn opgericht.

Grote (en jonge) afwezigen in de lijst zijn onder meer: Amazon, Apple, Facebook en Google. Deze laatste dook wel al diverse malen op in de lijst, maar Amazon, Apple en Facebook nog nooit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-08T09:18:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.