Visterin Verdiept: waar studeren meeste it-studenten?

Kwart meer it-studenten

Studenten

Nu de meeste hogescholen en universiteiten hun inschrijvingen afgesloten hebben, maken we een update rond de studies informatica. Daarvoor contacteerde Computable meer dan tien hogescholen en universiteiten in Vlaanderen en Brussel. Zitten de (vrouwelijke) inschrijvingen in de lift? En welke school is de grootste qua it-studenten?

De lessen zijn al bezig. Ons overzicht valt dus vrij laat, maar de inschrijvingen ook. ‘Dat is een fenomeen dat ieder jaar terugkomt. Er zijn heel wat inschrijvingen na de start van ons academiejaar, omdat de studenten aan de universiteit pas laat de resultaten kennen van hun herexamens. We krijgen dus altijd nog heel wat studenten die heroriënteren’, stelt Leentje Verfaillie, opleidingshoofd toegepaste informatica aan de hogeschool UCLL. We vroegen naar het aantal generatiestudenten en de evolutie hiervan over de voorbije academiejaren. Een generatiestudent is een student die zich in een bepaald academiejaar voor het eerst inschrijft. Daarnaast kregen we ook om een inschatting van het aandeel vrouwelijke studenten.

Vergelijken is moeilijk, want richtingen verschillen. De ene hogeschool rekende bijvoorbeeld afstandsonderwijs mee in hun cijfers. Maar over het algemeen kregen we een goed beeld.

Stand van zaken it-onderwijs

Zitten inschrijvingen in de lift?
Ja, best wel. En dit zowel aan de universiteit als aan de hogeschool. De meeste scholen zagen hun generatiestudenten in het eerste jaar toenemen in vergelijking met vorig academiejaar. Als we ons baseren op alle scholen die cijfers voor dit én vorig academiejaar doorgaven - en dat deden de meeste- is dat een toename van alle it-generatiestudenten in het eerste jaar met zowat een kwart in vergelijking met vorig academiejaar. De grote groei zit bij de it-studenten aan de hogeschool: zij gaan ruim 30 procent hoger, terwijl dat bij de universiteiten een toename van 9 procent is.

Wie groeit (het meest)?
Bij de universiteiten geen grote verschillen. Daar zagen KU Leuven en VUB hun studenten informatica/computerwetenschappen licht toenemen, bij Universiteit Gent daalde het aantal licht. Wel zijn er behoorlijke veranderingen bij de hogescholen. Ook daar gingen de meeste hogescholen erop vooruit qua inschrijvingen. Bij de hogescholen stegen UCLL uit Heverlee en AP Hogeschool uit Antwerpen het meest in absolute cijfers qua inschrijvingen it-studenten.

Welke school heeft in Vlaanderen de meeste it-studenten?
Dat hangt ervan af, want richtingen zijn onderling moeilijk te vergelijken. Hogescholen hebben alvast (veel) meer it-studenten dan universiteiten. Bij de universiteiten heeft Universiteit Gent de meeste generatiestudenten in het eerste jaar, al zijn de verschillen qua aantallen tussen de universiteiten niet zo groot.
Bij hogescholen is dat anders. Sommige hogescholen bieden zowel een richting toegepaste informatica aan als elektronica-ict. Bij sommige, zoals Thomas More met hun it-factory, worden deze twee richtingen als één gepositioneerd. ‘Wij focussen op het geheel van de it-factory’, stelt opleidingsmanager Ward Kerkhofs. ‘We zien een stijging van voor de twee opleidingen apart, het beste resultaat in de laatste vijf jaar.’
Andere hogescholen tellen ook hun afstandsonderwijs mee. Maar puur voor de richting toegepaste informatica lijkt Karel De Grote (KDG) uit Antwerpen, op basis van de gegevens die wij ontvingen, de meeste generatiestudenten in het eerste jaar toegepaste informatica te hebben.

Wat met de vrouwelijke studenten?
Hier en daar zien de scholen meer meisjes instromen. Maar over het algemeen zijn de meisjes in it-richtingen nog altijd erg in de minderheid. Dat blijft ook zeker dit academiejaar het geval. Gemiddeld zijn er over alle hogescholen en universiteiten zowat 8 procent meisjes in de richting informatica. Bij de richtingen in elektronica-ict ligt het aandeel van vrouwelijke studenten op 2 procent. It’s a man's world.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-26T11:18:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.