Visterin Verdiept: Securitybudget schiet omhoog

Organisaties besteden meer aan security, al is er een behoorlijk verschil tussen klein en groot

Dit artikel delen:

Dat Belgische organisatie steeds meer bewust raken van security, blijkt uit hun geldbuidel. Zowel grote als kleine organisaties besteden steeds meer aan security.

Dit alles blijkt uit de ICT Market Trends Study die gebruikersvereniging Beltug organiseerde bij ongeveer vijftienhonderd kleine en grote Belgische organisaties. Computable kon het integrale onderzoek inkijken. De studie heeft ook een belangrijke focus op security. Enkele bevindingen.

1. Steeds meer bedrijven zien budgetten toenemen, behalve kleintjes

In 43 procent van de Belgische bedrijven met meer dan tweehonderd werknemers, is de voorbije twaalf maanden het budget voor security gestegen. Terwijl 35 procent binnen deze groep aangeeft dat het budget voor security dit jaar (verder) zal stijgen.

Bij kleinere organisaties in ons land blijkt de toename vaak minder uitgesproken, maar ze is er wel. Bijna een kwart van de middelgrote bedrijven (met vijftig tot tweehonderd werknemers) geeft aan volgend jaar meer aan security te besteden. Bij de kleinere (met tien tot vijftig werknemers) gaat het om 18 procent die aangeeft de securitybestedingen verder op te schroeven.

Enkel de hele kleintjes (tot tien mederwerkers) hinken nog wat achterop in de securitywedloop. Bij hen geeft (slechts) 7 procent aan om volgend jaar het securitybudget te verhogen. 

2. Behoorlijke toename in security budget

Ook opvallend: op security wordt niet bespaard in ons land. Van alle bedrijven, groot en klein, gaf, volgens het Beltug-onderzoek, slecht een kleine groep (van 0 tot enkele procenten) minder uit aan security. En nog minder zijn van plan om het komende jaar er minder aan te besteden. 

Met hoeveel de securitybudgetten gaan toenemen, blijkt niet uit de Beltug-studie. Al geeft een recent (en wereldwijd) onderzoek hier wel een mooi indicatie. Volgens Gartner zullen bedrijven dit jaar ruim 7 procent meer besteden aan security in vergelijking met 2016. Securitydiensten zouden hierbij het snelst groeiende segment zijn.

3. Groot verschil in security tools volgens bedrijfsgrootte

Er is in België evenwel een groot verschil tussen grote en kleine organisaties, blijkt uit de cijfers van Beltug. Dat is traditioneel, maar valt hier extra op.

Bij de 200+ bedrijven bestaat het arsenaal aan security tools uit de next-generation firewall (door 54 procent van de bedrijven gebruikt), acces management (47 procent) en de Web application firewall (44 procent).

Bij de kleinere bedrijven (elf tot vijftig werknemers) staat security gelijk met antivirus (door 77 procent van de bedrijven gebruikt) en een of andere firewall-vorm (27 procent).

4. Securitydiensten van diverse komaf

Een groot verschil is ook wie er inzake securitydienstverlening  de lakens uitdeelt. Bij middelgrote bedrijven (met vijftig tot tweehonderd werknemers) is de securitymarkt voor 45 procent in handen van lokale it-bedrijven. Dan pas volgen grote internationale it-spelers (20 procent) en it security specialisten (18 procent).

Bij grote bedrijven (met meer dan tweehonderd medewerkers) blijkt security vooral voor rekening van een it security specialist (37 procent van de markt) en vervolgens voor een lokaal it-bedrijf (34 procent), een grote internationale it-speler (27 procent) en een telecombedrijf zoals Proximus, Telenet of Orange (17 procent).

5. Geen eigen software installeren

77 procent van de respondenten uit grote bedrijven (200+ medewerkers)  geeft aan dat in hun bedrijf de werknemers geen (eigen) software kunnen of mogen installeren op hun pc’s. 

Bij de kleinere bedrijven (minder dan vijftig) daalt dit percentage tot 65 procent. Maar zowel bij klein en groot heeft de it-afdeling de software updates dus doorgaans stevig in handen.

6. Boyd slechts beperkt verschijnsel

Bij 33 procent van de grote bedrijven (200+ medewerkers) is bring your own device (byod) mogelijk. Bij de kleinere (tussen tien en vijftig werknemers) stijgt dat percentage licht tot 40 procent.

Ondanks de hype van enkele jaren geleden blijft het byod-fenomeen slechts een minderheid in België, en dit dus zowel bij klein en groot.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-08T10:55:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.