Vingerafdruk verplichten niet toegestaan

Dit artikel delen:
Biometrie

Je vingerafdruk is persoonlijke informatie, al laat je die op elk koffiekopje achter. De rechtbank in Amsterdam besliste echter dat een werkgever zijn personeel niet mag dwingen een vingerafdruk af te staan om toegang te krijgen tot werksystemen. Terecht?

Schoenenverkoper Manfield gebruikt kassa's die een vingerafdruk van de gebruiker nodig hebben om deze te ontgrendelen. Dit betekent dat de medewerkers hun vingerafdruk af moeten staan aan de werkgever. De Nederlandse rechter vindt dit een 'disproportionele reden' om een vingerafdruk van een werknemer af te nemen. Dit betekent dus dat het in sommige gevallen wel toegestaan is voor een bedrijf om een vingerafdruk af te nemen, maar niet voor het openen van een kassasysteem. Het is niet bekend of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor de internationale tak (waaronder België)  van het concern.

De rechter vindt dat Manfield best andere systemen kan gebruiken, bijvoorbeeld een toegangspas, een personeelspas, een code of een combinatie van verschillende technieken. De reden dat Manfield stopte met het oude kassasysteem waarbij een code nodig was, is omdat ze 'met hun tijd' mee wilden gaan. 

Wat vindt u, een terechte uitspraak van de rechter of gaat dit wel erg ver?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-20T07:58:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.