Visterin Verdiept: Het jaar van security awareness

Dit artikel delen:

2020 wordt hét jaar dat Belgische bedrijven een inhaalbeweging maken op het vlak security, en de bewustwording ervan bij hun medewerkers in het bijzonder. Grootschalige investeringen in cloud staan nog even in de koelkast.

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van een enquête bij een honderdtal cio’s en ciso’s van de top 600-bedrijven in ons land. Computable kon het Belgisch onderzoek, uitgevoerd door Merluno in opdracht van Exclusive Networks, inkijken.

Onder de deelnemers zaten Barco, Pfizer, Picanol, Delhaize, Le Forem, TVH, Engie en Katoen Natie. ‘Doel van het onderzoek was van deze Belgische organisaties meer inzicht te krijgen in welke trends zij de komende jaren zien op vlak van cloud en security. En ook om te polsen wat hun topprioriteiten zijn voor de komende twaalf tot 36 maanden’, vertelt Jürgen De Wolf, marketing manager van Exclusive Networks.

Hoe objectief is het onderzoek? Het gaat niet zozeer om (eind)klanten van Exclusive Networks, benadrukt De Wolf. ‘Wij merkten in 2018 dat bedrijven meer en meer budgetten aan networking en datacenters gingen besteden. Investeringen in security bleven achterwege. Onze collega-sectorgenoten zoals Proximus en Dimension Data (nu NTT) merkten een gelijkaardige trend’, vertelt De Wolf. ‘We vroegen ons af of de interesse voor security voorbij was en andere domeinen meer kwamen opzetten. Niemand kon het ons vertellen, daarom konden we het maar beter zelf polsen in de markt.’

Het onderzoek wijst uit dat bedrijven in 2020 een inhaalslag willen maken als het om security gaat. En wel hierom:

1. Bijna iedereen heeft security breach (gehad)

In het onderzoek geeft 82 procent van de ondervraagden toe dat ze het afgelopen jaar (2019) een inbreuk op hun netwerk ontdekt hebben. ‘Let wel, dat is niet altijd een ingrijpende breach geweest, maar toch zijn data op een of andere manier ontvreemd of heeft men een inbraak gemerkt. In elk geval is er op hun netwerk iets gebeurd wat niet koosjer was.’

2. Awareness bovenaan

Een van de andere opmerkelijke zaken die naar voren kwam bij bijna alle bedrijven was dat ze in 2020 werk willen maken van ‘security awareness’ binnen hun bedrijf. ‘Dit omdat de werknemers vaak nog de zwakke schakel zijn in de gehele beveiligingsstrategie. Er zit vaak toch nog een kloof tussen it en de rest van het bedrijf op die manier’, stelt De Wolf. Hij wijst op de gevallen van de laatste weken en maanden bij Asco, Picanol of Willebroek. ‘En dan zijn er nog veel van dergelijke gevallen die niet bekend raken’, oppert hij. 

3. Hoe hoog is het security budget?

11 procent van het it-budget gaat bij de bedrijven naar security. Al zullen de investeringen in security dit jaar toenemen. Opvallend: er is de voorbije jaren vooral geld gegaan naar specifieke security-producten of -toepassingen: firewalls, endpoint security, websecurity, naast de (klassieke) it-investeringen in storage, back-up, servers, switching en routers.’

Wat ontbreekt er, volgens het onderzoek, vandaag vooral in bedrijven: security awareness en de integratie van al de (bestaande) technologieën. Vooral security awareness staat hoog op de lijst van investeringen op korte termijn, gevolgd door network & access control en identity & access management.

4. Cloud is voor later

Het onderzoek van Merluno/Exclusive Networks richt zich op security en cloud. Dus niet op de algemene it-prioriteiten. Vernieuwingen rond pc’s of erp-systemen zal je er dus niet in terugvinden. Al geeft het wel een goed beeld van prioriteiten rond security en cloud in verhouding tot elkaar.

Opvallend is dat cloud (met datacenter, netwerk en switching) pas als trend op lange termijn wordt aanzien, en dit pas binnen zowat drie jaar. ‘Ook dat viel op tijdens de gesprekken. Als we met ciso’s en cio’s praten, dan bleek dat hun cloud-investeringen zich tot dusver vaak beperkten tot projecten zoals rond Office365 of Salesforce. Echte grote infrastructuurprojecten in de cloud blijken schaars. Laat staan de bedrijven van die orde nagenoeg alles in de cloud hebben staan.’

Merluno en Exclusive Networks zullen hun rapport ook verspreiden op de Infosecurity.be, Data & Cloud vakbeurzen op 18 en 19 maart 2020 in Brussels Expo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-07T11:31:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.