Lemon Companies: van startup tot techbedrijf

Dit artikel delen:
Groei

Dat niet elke startup het bij één product of dienstverlening moet houden bewijst Lemon Companies. Deze startup uit Kontich profileert zich als een jong en dynamisch technologiebedrijf dat een breed assortiment aan services en producten aanbiedt. Zo werkt het voor verschillende projecten met het internet of things en wordt er niet geaarzeld mee te investeren in interessante projecten.

Lemon Companies is opgericht in 2015 en telt ondertussen 21 werknemers en zij zijn volgens Filip Smet, ceo, ook het belangrijkste kapitaal van de onderneming. Bovendien bieden ze ook diverse stageplaatsen aan. ‘Tijdens mijn stage bij Lemon kreeg ik de kans om websites op te bouwen, te herschrijven en te onderhouden. Dit is een kans die je als webdesign-student niet kan laten liggen’, getuigt Lenn Verberckt die sinds kort deel uitmaakt van het Lemon Team.

Alles draait om de cloud

Momenteel werkt Lemon Companies aan verschillende projecten, gaande van het ontwerpen van een website tot een volledige cloud-gebaseerde toepassing zoals Corporify en In2home.

Corporify werd gerealiseerd om het legale aspect van bedrijven te vereenvoudigen. ‘Dit gaat van beheer van registers zoals aandelen en obligaties tot het onderhoud van verschillende bedrijfsmandaten, automatische document generatie en agenda management.’ zegt Tom Celis, software engineer bij Lemon.

'Omdat dit gevoelige data betreft ligt de focus voornamelijk op beveiliging. Zo gaan de verschillende transactie-bewegingen volgens het blockchain principe opgeslagen worden. Met andere woorden, van de data in een transactie wordt een unieke checksum gegenereerd. Als die transactie van data zou wijzigen klopt de checksum niet meer, wat een controle is op de integriteit van de bestaande data. De checksum wordt als header in de volgende transactie toegevoegd, waardoor de ketting van transacties nooit onderbroken kan worden. Bovendien maakt men bij dit project gebruik van een extra security-container, die authenticatie via 2FA en OAuth2 voorziet, en wordt de klantenspecifieke data geëncrypteerd bijgehouden in aparte databases.'

In2home daarentegen heeft als doel het gamma van verschillende handelaren uit de bouwsector op één website aan te bieden. ‘In2home is er om de beste optie voor de klant uit te zoeken en de klant zo te koppelen aan de juiste handelaar’, zegt Rhino Van Boxelaere, een nieuwe software engineer bij Lemon. In2home maakt gebruik van een nieuw uitgedachte en zeer performante Node.js backend.

Lemon Companies blijft zeker niet stilzitten en probeert in te spelen op de toekomst. Zowel bij Corporify als bij In2home houden ze dan ook al rekening met de nieuwe GDPR-regeling die in mei volgend jaar in werking treedt. 

Investeren in beloftevolle starters

Lemon Companies

Het team van Lemon Companies

‘We werken voor een waaier aan klanten. We focussen niet enkel op de premium klanten, maar we geven ook de startups een kans’ zegt ceo Smet. Niet alleen geeft Lemon Companies dan een service of een product aan hun klanten, maar ook kapitaal. Bij beloftevolle starters zijn zij gretig om een investering te doen en de starters te helpen met alle kennis die zij opgedaan hebben als starter. FindOut is hier een voorbeeld van net zoals Appje voor de Borst en Slimbak.

Hun nieuwste investeringsproject is Noah, de nieuwe storemanager voor baby- en kinderwinkels. Noah is opgebouwd uit drie afzonderlijke webtoepassingen: het kassasysteem, de online geboortelijst module en het achterliggende beheersysteem. ‘Deze drie systemen zijn ontworpen middels een microservice architectuur en communiceren via beschermde endpoints. Door deze opbouw is het platform klaar voor onder andere het toevoegen en koppelen van een webshop’ vertelt Laurent Janssens, de software engineer voor Noah. Het beheersysteem van Noah is een combinatie van op maat gemaakte erp- (enterprise resource planning) en crm (customer relationship management)-software. De integratie van digitale equivalenten van de sturende bedrijfsprocessen in het beheersysteem laat de automatische opvolging en sturing van de werking van de winkel toe.

De hype rond IoT

Lemon Companies is een technologiebedrijf en daarbij denkt men direct aan het fenomeen: internet of things (IoT). ‘Het is een hot topic’, aldus Smet, 'momenteel houden wij ons binnen het thema van IoT dan ook bezig met het ontwikkelen van verschillende soorten draadloze sensoren en bijhorende softwaretoepassingen voor enkele grote projecten.

Voor elk type sensor wordt de communicatietechnologie gebruikt die het best bij de toepassing past. LoRaWAN en Sigfox komen hierbij het meeste aan bod. Beide zijn draadloze radio technologieën, speciaal ontwikkelt voor IoT, die het toelaten om korte berichtjes over grote afstanden te sturen met weinig energie. Lemon Companies koppelt de verschillende IoT-netwerken met zijn eigen IoT Cloud Platform om sensoren te beheren en met hun software toepassing te koppelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-18T09:32:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.