Nvidia boost bladeservers voor VDI

Chipmaker Nvidia mikt met zijn nieuwste graphics-technologie op grootzakelijke gebruikers van virtuele desktops. Het grid-platform geeft bladeservers een gpu-boost.

Chipmaker Nvidia wil net als concurrent AMD zijn grafische chips niet alleen benutten voor lokale weergave van graphics. De forse rekenkracht van moderne gpu’s (graphical processing units) valt al aan te spreken voor reguliere toepassingen dankzij bijvoorbeeld CUDA (Compute Unified Device Architecture). Bepaalde applicaties, of specifieke delen daarvan, zijn dan uit te voeren op de hardware van een grafische kaart. AMD hanteert voor zijn grafische kaarten het concurrerende OpenCL (Open Computing Language).

Prestaties en toepassingen

De lancering van Nvidia’s Grid 2.0 platform op de VMworld-conferentie deze week brengt toegewijde gpu’s naar bladeservers. De doeltoepassing is het draaien van virtuele desktops (virtual desktop infrastructure, vdi) op die dunne servers. Voorheen was deze gpu-technologie alleen in te zetten in rackservers. De tweede generatie van Nvidia’s Grid, met de nieuwe Tesla-chips, verdubbelt het prestatieniveau ten opzichte van de eerste generatie en kan twee keer zoveel gebruikers aan. Het plafond ligt nu op 128 gebruikers van virtuele desktopomgevingen per server.

Naast prestatieverbeteringen heeft Nvidia ook gewerkt aan bredere toepassingsmogelijkheden. Zo ondersteunt Grid 2.0 meer applicaties en besturingssystemen. Voor eerstgenoemde heeft de chipproducent hecht samengewerkt met softwareleveranciers Citrix en VMware, meldt het in de aankondiging. Voor het tweede ondersteunt Grid nu ook Linux als gastplatform in de virtuele omgevingen, naast de al ondersteunde Windows-desktops. Nvidia ziet taakspecifieke Linux-systemen in de olie- en gasindustrie als potentiële gebruiksgevallen.

Ook zware ontwerpsoftware

Andere voorbeelden waar Nvidia mee schermt, zijn grafische intensieve toepassingen als ontwerpsoftware Autocad van Autodesk, het Arcgis mapping-platform van Esri en de engineeringsoftware NX van Siemens, meldt ZDnet. Qua hardwaresupport heeft Nvidia grote namen achter zich gekregen, waaronder Cisco, Dell, HP en Lenovo. In totaal zijn er nu 125 servermodellen die officieel werken met Grid 2.0. De gpu-technologie voor vdi wordt nu getest door een twaalftal grote ondernemingen en komt op 15 september officieel uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-03T08:08:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.