Updatetempo Windows 10 helpt hardware

Zesde generatie Intel Core

Het nieuwe, snellere updatetempo voor Windows 10 helpt ook hardware vooruit. Nieuwe functies in Intels zesde generatie Core-chips worden binnenkort unlocked door updates voor Windows.

Processormaker Intel presenteert zijn zesde generatie processors van de Core-architectuur als ideaal voor Windows 10. Daarbij gaat de hardwarefirma verder dan alleen marketingbeloftes als ‘ontworpen voor’ en ‘ontworpen in hechte samenwerking met’. Deze twee aanprijzingen worden wel gebezigd door Kirk Skaugen, algemeen directeur van de Client Computing Group binnen Intel. Tegelijkertijd prijst hij ook concrete technologie aan waar de twee grootmachten van de Wintel-alliantie wederzijds op aanhaken.

Cpu-zelfoptimalisatie

De zesde generatie (codenaam Skylake) heeft onder de ingebouwde verbeteringen een optimalisatietechnologie genaamd Speed Shift. Deze neemt de taak van het besturingssysteem over voor het bepalen wanneer er minder vermogen vereist is, zodat de processor kan terugschakelen. Dit terugschakelen - in snelheid, aantal actieve cpu-cores, geheugencontroller en andere zaken - bespaart op het energieverbruik en geeft mobiele apparaten dus een langere operationale werkduur per acculading.

Het aangeven van een terugschakelmoment door het besturingssysteem neemt zo’n 30 milliseconde in beslag, weet techblog The Verge te melden. Het overhevelen van deze taak naar de processor zorgt ervoor dat het in één milliseconde kan. De intelligente zelfbepaling door de cpu levert dus een flinke latencyverlaging op. In de praktijk betekent dit een vlotter reagerend systeem dat telkens kleine beetjes méér energie bespaart en dus langer meegaat.

Wachten op Windows-update

Op dit moment is deze functionaliteit in Intels nieuwe processors wel aanwezig, maar nog niet daadwerkelijk beschikbaar. De vorige week onthulde Core-chips moeten daarvoor wachten op een toekomstige update voor Windows 10 die volgens Intel binnenkort uitkomt. 'De evergreen releasecyclus van Android en iOS komt nu ook naar Windows en dat helpt Intel om nieuwe hardwarefeatures veel sneller te activeren', zegt Skaugen in gesprek met The Verge.

Hij geeft aan dat het voorheen wel twee tot drie jaar kon duren voordat er een grote os-update kwam die de nieuwste toevoegingen of geïntegreerde technologieën in Intels Core-processors benutte. Windows 10 wordt juist continue voorzien van updates. Het is nog niet duidelijk of Apple ook met een update voor OS X komt, zodat Macs ook de optimalisatieslag van Intels Speed Shift kunnen maken. Skaugen zegt dat de processorproducent hoopt en verwacht dat Apple ook gebruik maakt van de architecturele voordelen in Skylake.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-10T09:10:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.