Prijsoorlog in desktopvirtualisatie dient zich aan

applicatie ontwikkeling

De snellere en automatisch komende updates van desktopbesturingssystemen raakt ook virtualisatie voor die platformen. VMware geeft nu zijn upgrade gratis weg, maar concurrent Parallels niet.

Een nieuwe zomer, een nieuw OS? Apple is eerder al overgegaan op regelmatige upgrades van zijn computerbesturingssysteem OS X (dat vanaf de komende nieuwe versie dan macOS heet). Microsoft volgt dat voorbeeld met Windows 10, die geregeld wordt bijgewerkt en waarvoor net begin augustus de grote Anniversary Update is uitgebracht. Deze sneller komende veranderingen raken ook virtualisatiesoftware die draait op die platformen en die daarbij ook de vernieuwde besturingssystemen gevirtualiseerd kan draaien.

Verrassing: gratis

VMware en Parallels zijn twee grote leveranciers op dit gebied en tot op heden hebben zij betaling gevraagd voor upgrades die support voor nieuwe besturingssystemen toevoegen. De gerekende prijzen zijn in de regel wel met een korting, zodat bestaande klanten niet het volle tarief voor de virtualisatiesoftware hoeven te betalen. Daar komt nu verandering in.

Nog geen twee weken na het verschijnen van de nieuwe versie 12 van Parallels Desktop komt VMware met de aankondiging dat zijn desktopvirtualisatie gratis upgrades krijgt. Het gaat om de pakketten Fusion en Workstation voor Windows, OS X en Linux. Een eenvoudige upgrade om OS-support toe te voegen, zou volgens VMware geen geld moeten kosten. De leverancier heeft klachten van gebruikers gekregen over de jaarlijkse betalingen voor de jaarlijkse upgrades. Het heeft die klachten ter harte genomen, schrijft technieuwssite Ars Technica.

Verjaardagsupdate en Sierra

Versie 8.5 van Fusion voor Mac en versie 12.5 van Workstation voor Windows en Linux komen dus gratis uit voor gebruikers van Fusion 8 en Workstation Pro 12. Beide desktopvirtualisatiepakketten ondersteunen de Anniversary-editie van Windows 10 en ook het aankomende Windows Server 2016. Verder kan Fusion het aankomende macOS Sierra (versie 10.12 van OS X) gebruiken als virtualisatie-ondergrond (host) en als te-virtualiseren platform (guest). De vernieuwde VMware-software komt 8 september uit.

Ondertussen heeft concurrent Parallels zijn software voor desktopvirtualisatie al vernieuwd en uitgebracht. De op 18 augustus verschenen Parallels Desktop 12 voor Mac voegt ook ondersteuning voor macOS Sierra toe, naast een reeks andere vernieuwingen. Daaronder een jaar lang gratis cloud back-up bij Acronis die incrementele back-ups van virtuele machines (VM’s) aankan.

Ook laat versie 12 Windows-updates voor VM’s ‘s nachts inplannen, heeft het verbeterde ondersteuning van Retina-schermen bij het vergroten of verkleinen van Windows-vensters, en komt het met de Toolbox: een handig drop-down menu vanuit de Mac-menubalk. Daarnaast heeft Parallels ook prestatieverbeteringen doorgevoerd.

Betalen voor upgrade?

De prestatieverbeteringen omvatten vlottere aanmaak van snapshots van vm’s, wat volgens de leverancier tot wel 90 procent sneller gebeurt. Verder duurt het in slaapstand zetten van VMvm’s minder lang (tot wel 60 procent sneller) en werken gedeelde mappen vlotter (tot 25 procent sneller). Toch concludeert Ars Technica dat er geen grote reden is om de portemonnee te trekken voor deze betaalde upgrade. Tenminste, in vergelijking met de vorig jaar uitgekomen versie 11.

Parallels biedt ook upgrade-korting voor gebruikers van versie 10, die problemen had met zijn Coherency Mode en Windows 10. Deze functie van Parallels’ desktopvirtualisatiepakket laat Windows-applicaties naadloos in een eigen venster draaien, zodat het gevirtualiseerde Microsoft-besturingssysteem (waar de app op draait) niet in beeld komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-01T09:03:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.