Eerste standalone 5G NR-interoperabiliteitstest slaagt

5G

Een consortium van grote tech-bedrijven heeft de eerste geslaagde 5G New Radio-interoperabiliteitstest uitgevoerd in het lab van Ericsson in Beijing. Daarvoor gebruikten de onderzoekers een Ericsson 5G NR-basisstation en van Intel het 5G Mobile Trial Platform. Daarmee werd een volledige test uitgevoerd op een netwerk dat gebruikmaakt van de 5G-radiofrequenties zonder een implementatie in bestaande lte, lte-advanced en lte pro-systemen.

De 5G-standaarden worden ontwikkeld binnen 3GPP of het 3rd Generation Partnership Project. 5G gebruikt een nieuwe air interface, ofwel het radiofreqentie-deel, om te communiceren tussen het mobiele apparaat en het basisstation. 5G NR is een volledig nieuwe air interface die helemaal van de grond af opnieuw is opgebouwd om allerhande nieuwe diensten te kunnen ondersteunen, maar er zit ook backwards compatibility in het systeem.

Vaststelling van specificaties

De niet-standalone 5G NR-specificaties zouden in maart 2018 klaar zijn, maar was al afgerond en goedgekeurd in december 2017. Dit netwerk gebruikt het bestaande lte-netwerk, in tegenstelling tot de standalone-modus die in september dit jaar klaar moet zijn. De test van Ericsson samen met Intel, China Mobile Research Institute en China Mobile Jiangsu Company, viel samen met de vaststelling van de specificaties van 3GPP 5G NR Release 15.

Bij versie 15 is volledige user en control plane op een volledig New Radio-corenetwerk mogelijk, iets dat natuurlijk voer is voor buzzwoordbingo met next-generation core network.

De succesvolle test met een multi-vendor SA 5G NR call is dan ook een grote stap voor de bedrijven met betrekking tot het versnellen van de commerciële implementatie van de 5G-netwerkstandaard. De door Intel geleverde fpga met het 5G Mobile Trial Platform ondersteunt zowel non-standalone als SA-verbindingen.

Grootschalige 5G-test

De live Interoperability Development Testing (IoDT) werd uitgevoerd op 100 MHz op een 3,5 GHz-band. De communicatie tussen het basisstation van Ericsson en Intel haalde een downlink-snelheid van meer dan 1,3 Gbps.

Ericsson en China Mobile plannen eind dit jaar een grootschalige 5G-test in de stadsregio Suzhou waar zo'n elf miljoen mensen wonen. Ook met Intel samen worden regelmatig 5G-tests uitgevoerd, in samenwerking met serviceproviders. De drie bedrijven delen een stand met live SA 5G NR calls tijdens het World Congress Shanghai van 27 tot en met 29 juni 2018.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-21T10:07:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.