TU Delft-tijdschrift in teken van quantuminternet

Hoe zit dat ook alweer met teleportatie? Wat gebeurt er met de veiligheid van onze cryptografie? Hoe werkt een quantumcomputer? Hoe ontwikkelen we dat quantuminternet? Vragen waar de TU Delft in een magazine antwoord op geeft.

Het Vision Team Quantum Society van de universiteit doet onderzoek naar de sociale impact van quantumtechnologie en valt onder de QuTech-paraplu. Met de uitgave van het online-tijdschrift 'Quantum Internet' presenteert het team zijn bevindingen van de mogelijke impact van een quantuminternet en andere quantumtechnologie aan de wereld.

Om het tijdschrift, dat zich richt op een breed publiek, samen te kunnen stellen, onderzocht het team een groot aantal rapporten over quantumtechnologie en sprak het met betrokkenen van verschillende bedrijven en instellingen. Op deze manier heeft het team allerlei mogelijke maatschappelijke problemen verzameld die kunnen plaatsvinden bij het introduceren van het quantuminternet.

Het blijft lastig om de impact van nieuwe technologie te voorspellen, zo getuige ook de impact die mobiele telefoon en internet uiteindelijk bleken te hebben. Slechts weinigen konden dat werkelijk voorzien in de jaren negentig van de vorige eeuw, klinkt een constatering.

Quantuminternet

"Met quantuminternet komen in de toekomst vermoedelijk de meeste mensen direct mee in aanraking"

De keuze om het voornamelijk over het quantuminternet te hebben, komt voort uit het idee dat dit het onderdeel van quantumtechnologie is waar in de toekomst vermoedelijk de meeste mensen direct mee in aanraking komen.

In het tijdschrift behandelen de schrijvers de basis van quantummechanica en andere quantumgerelateerde technologie, zoals de nieuwe definitie van de kilogram die sinds mei dit jaar gedefinieerd is door de wetten der quantummechanica. Vervolgens duiken de samenstellers in wat ze zelf noemen 'quantumtechnologie 2.0', een tijd waarin we zelf ook quantumeffecten manipuleren. Hieronder vallen bijvoorbeeld quantumcommunicatie en quantumcomputing.

Cryptografie

Een vergelijking tussen het huidige en het quantuminternet kan natuurlijk niet ontbreken, net als die tussen klassieke cryptografie, waaronder ook public key cryptography, en hoe quantum key distribution nou eigenlijk werkt.

Na nog enkele technischere lemma's over de quantumcomputer en teleportatie, volgt een onderdeel met toepassingen, zoals de verwachting dat veiligere communicatie een van de eerste grote toepassingen gaat zijn.

Andere toepassingen waar niet iedereen direct aan denkt, zijn zaken als quantumsensoren. Met dit soort sensoren, zoals quantum-accelerometers, kan de gps binnenshuis ineens ook dienst doen. Ook hebben dit soort systemen geen last meer van elektromagnetische straling.

Dat het niet allemaal hosanna is, blijkt uit een bijdrage over de donkere kant van quantumcommunicatietechnologie. Het kat-en-muisspel tussen overheden, criminelen, andersdenkenden en de macht van grote technologiebedrijven wordt aangestipt.

Al met al is het de Delftse groep gelukt een compleet overzicht van waar 'we' staan met quantumtechnologie neer te zetten. Of is het nou kwantumtechnologie? Dat laatste probleem is gelukkig niet lang geleden opgelost en 'quantum' mag weer gewoon volgens het Groene Boekje, een sociaal vraagstuk waar F.A. Muller in 2001 stevig tegen tekeer ging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-06T09:55:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.