Overzicht desktop-processors 2019

processors

Om de zoveel jaar is het stuivertje wisselen tussen AMD en Intel wat betreft best presterende cpu's. Op dit moment is AMD populairder met de laatste Ryzen-processors, maar zoals iedereen weet: dat kan zo weer omslaan.

Onlangs maakte Techradar een overzicht van de overeenkomsten en verschillen tussen de nieuwste generaties Intel- en AMD-processors. De site kijkt naar verschillende onderdelen, waaronder de beste budget-cpu's, best presterende cpu, beste cpu voor video-editing, beste cpu voor je virtual reality-setup en uiteraard de beste gaming-cpu. 

Op dit moment is de negende generatie Intel-chips uit en is daar ook de tussentijdse opvolger voor klaar, Coffee Lake Refresh voor desktopgebruikers. De tiende generatie, Ice Lake, is eerst alleen bestemd voor laptop en tablet en is de eerste generatie Intel-chips gebakken op 10nm (als je een specifieke 10nm Canon Lake-processor niet meerekent).

AMD doet het, zeker wat betreft afmetingen, een stuk beter met de nieuwe Ryzen 3000-serie gebakken op 7 nanometer, waarmee de Zen 2-architectuur voor het eerst naar de consument komt. 

Cores en threads

"De goedkoopste AMD-telg met vier cores en acht threads gaat voor ongeveer 90 euro over de toonbank"

Voor we verdergaan met AMD's laatste productlijn, eerst nog even de Coffee Lake Refresh-serie onder de loep. De processors komen in oktober uit en hebben acht cores en zestien threads. De goedkoopste processors moeten het echter met vier cores en evenzoveel threads doen, zoals de i3-9100 en 9300, vanaf zo'n 100 euro. De i9-9900K wisselt voor een kleine 500 euro van eigenaar en heeft alle specs met een kloksnelheid van 3,6 GHz tot maximaal 5. 

AMD's Ryzens geven de gebruiker tot zestien cores en 32 threads in Ryzen 9 3950X. Naar verluidt is de processor ook goed voor overclockers. De goedkoopste telg met vier cores en acht threads ligt ergens rond de 90 euro. Het topmodel kost zo'n 600 euro. Een deel van de processors was al verkrijgbaar en de laatste types zijn per september te vinden op de markt. 

Bij het uitbrengen van de nieuwe Ryzens is ook een chipset meegekomen, de X570 met PCIe 4.0, specifiek bedoeld voor snellere grafische kaarten en ssd's. Voor voordeel bij de grafische kaarten moet je wel een AMD Navi-kaart hebben. Tevens is er native ondersteuning voor Superspeed usb ingebouwd met een maximale bandbreedte van 10Gbps, al is het niet zo snel al Thunderbolt 3. 

Ook Intel Coffee Lake Refresh wordt ondersteund door een in mei aangekondigde nieuwe chipset, namelijk de Z390. Dit platform ondersteund usb 3.1 Gen 2 en tot veertig lanes bij PCIe 3.0.

Bovenaan

In het overzicht van Techradar staat als beste cpu de AMD Ryzen 9 3900X dan ook te shinen bovenaan de lijst, al is het natuurlijk maar de vraag of dit de cpu is die u zoekt. Hij kost minimaal 549 euro, al liggen de single core prestaties wat achter bij Intel Core i9-9900k. Deze laatstgenoemde Core i9 komt in de test overigens op de tweede plek als beste high-end cpu, al blijft ie relatief kostbaar voor mainstream-gebruikers met en prijs van 480 euro. 

De andere pareltjes zijn volgens de site de AMD Ryzen 5 3600X, voor 230 euro heb je dan de beste game-prestaties met nog steeds zes kernen en twaalf threads. Liever vr-gaming? Dan mag de oudere AMD Ryzen 7 1800X er met de winst vandoor gaan.

Moet je de beste performance voor een workstation nodig hebben, dan wint Intel nipt met de Core i9-9980XE. Met achttien cores en 36 threads, de multicore-winnaar. Hij kost wel wat, zo'n 2000 euro.

Al met al zijn het spannende tijden voor AMD en misschien nog spannender voor Intel. 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-29T09:07:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.