Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Handvaten (3) om continuous delivery te implementeren

Van maandelijks naar dagelijks releasen

Continuous delivery

Continuous delivery, een methode die organisaties in staat stelt snel en geautomatiseerd innovaties te leveren aan de klant, groeit uit tot de norm bij het ontwikkelen of updaten van producten. Het wordt al jarenlang gebruikt voor de updates die vaak automatisch worden uitgevoerd op je telefoon. De toepassing gaat de laatste jaren veel verder en levert bedrijven veel voordelen op. Wat zijn deze voordelen en hoe is deze de software-ontwikkelmethode te implementeren in je organisatie?

Een belangrijk voordeel van continuous delivery is dat je doorlopend en soms zelfs meerdere keren per dag waarde aan de klant kan leveren. Je kunt immers de software waar je aan bouwt en test vrijwel direct uitleveren aan de gebruiker. Op deze manier krijg je constant feedback van de klant, waardoor je kan blijven voldoen aan de veranderende klantbehoeften. Dit werkt een snelle time-to-market en een verhoogde efficiëntie in de hand.

Doordat handmatig testen en installeren verleden tijd is, krijgen developers meer tijd om zich te concentreren op de ontwikkeling van nieuwe functies en zich allround te ontwikkelen. Zo krijgen teams meer autonomie, omdat zij zelfstandig code kunnen compileren, testen en installeren.

Tot slot helpt het werken met continuous delivery ook om nieuw talent aan te trekken. De innovatieve manier van softwareontwikkeling is immers aantrekkelijk voor developers, die graag werken in een omgeving die een hoog niveau van professionaliteit en kwaliteit nastreeft.

Handvaten voor de implementatie

"Continuous delivery is een route die veel organisaties inslaan. Maar de weg hiernaartoe vraagt wel om een strategische aanpak"

De voordelen zijn dus duidelijk en continuous delivery is dan ook een route die veel organisaties inslaan. Maar de weg hiernaartoe vraagt wel om een strategische aanpak. Om die te navigeren hieronder drie handvaten voor de implementatie:

  • Onderzoek de capaciteiten van jouw organisatie om continuous delivery te kunnen implementeren. Je moet hiervoor namelijk met specifieke frameworks in de cloud werken. Cloudproviders zoals Microsoft Azure en Google Cloud bieden een breed scala aan services die zijn in te zetten om continuous delivery in de cloud te implementeren. Zo kan GitHub gebruikt worden om code op te slaan en te beheren, Azure DevOps om de installatie van code in verschillende omgevingen te automatiseren en Kubernetes om applicaties te migreren.
  • Adequate kennis is noodzakelijk om de juiste omgeving te creëren. Het kan dus nodig zijn om developers te trainen of nieuwe developers aan te nemen. Het gaat echter niet alleen om kennis van de technische kant, maar ook om vaardigheden voor het uitvragen van klantfeedback. Het in de arm nemen van ux-designers is hierbij essentieel.
  • Stel jouw klanten op de hoogte van de veranderingen. Zij zullen dagelijks te maken krijgen met releases in plaats van bijvoorbeeld maandelijks. Je zult dit dus moeten uitleggen en hen op de voordelen moeten wijzen.

Tot slot is het te allen tijde belangrijk om kritisch te kijken naar de processen in je organisatie. Zijn er herstelprocessen en hoe worden security- en privacy-incidenten afgehandeld? Maak gebruik van best practices en ontwikkel een werkwijze die alle teams kunnen gebruiken.

Hoog in het vaandel

Continuous delivery is een proces waarbij continu verbeteren en leren hoog in het vaandel staan. Het is daarbij belangrijk om te blijven leren van fouten en processen voortdurend te verbeteren. Ontwikkelingen dragen bij aan het vermogen van organisaties om wendbaarder te worden en beter in te spelen op de veranderende behoeften en verwachtingen van klanten. En dat is precies waar continuous delivery om draait.

(Auteur Mario López Garcia is service owner bij Visma/Raet.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-07T13:33:00.000Z Mario López Garcia


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.