Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Drie redenen waarom klanten StaaS willen

Cloudopslag

Cloud computing is het nieuwe zwart. De afgelopen jaren staken verschillende cloudoplossingen de kop op: van archivering tot en met back-ups en van bestanden delen tot en met opslag. Cloudoplossingen zijn er ondertussen in allerlei vormen en maten, en allemaal met hun eigen voordelen. Eindgebruikers gebruiken de oplossingen. Eindgebruikers benutten de oplossingen om hun data te beschermen, er eenvoudiger mee te werken, of ze te delen met collega’s en/of derde partijen.

Steeds meer zakelijke dienstverleners bieden hun klanten tegenwoordig ook opslag in de cloud aan - soms onder andere noemers als storage as a service (StaaS) of standalone cloud storage. Deze dienst moet niet verward worden met andere cloudoplossingen, zoals cloudback-ups of file sync-and-share (fss). Cloudback-ups zijn digitale kopieën van je operationele data, die worden opgeslagen in de cloud met als doel de data op je lokale harde schijven te beschermen. Ook bij fss wordt data in de cloud opgeslagen, maar dan met als doel om die data te delen met interne en externe collega’s om er zo samen aan te werken. In beide gevallen is StaaS een middel om de betreffende cloudoplossing mogelijk te maken, maar cloudopslag biedt meer dan dat.

Klaar voor groei

Doordat de economie weer aantrekt, zijn veel bedrijven (weer) groeiende. Goed nieuws natuurlijk, maar hun infrastructuur moet daar wel op aangepast zijn. Want groei van een bedrijf betekent in dit digitale tijdperk ook groei van data - waarvoor dus ook meer opslagruimte nodig is. Door data op te slaan in de cloud, zijn bedrijven altijd voorzien van voldoende opslagruimte. Bovendien is de cloud flexibeler dan hardware, en is de af te nemen cloudruimte schaalbaar. Dus of een bedrijf nu verder groeit of toch weer krimpt, door data op te slaan in de cloud, zijn ze op alles voorbereid.

Businesscontinuïteit

Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud-based applicaties. Office 365, Gmail, Citrix - deze en nog veel meer al dan niet zakelijke toepassingen draaien in de cloud. Door deze applicaties te integreren met opslag in de cloud, hebben bedrijven altijd toegang tot hun gegevens. Data is op deze manier altijd beschikbaar en integratie met andere cloudapplicaties komt ook de gebruiksvriendelijkheid ten goede. Cloudopslag helpt bedrijven dus om optimaal gebruik te maken van hun geïmplementeerde cloudapplicaties.

Modern alternatief voor lokale opslag

Ten slotte is cloudopslag als primaire opslaginfrastructuur een effectief alternatief voor traditionele, lokale opslag op nas of san. Door storage als dienst af te nemen bij een vertrouwde reseller zijn bedrijven ervan verzekerd dat de cloud altijd up-to-date is en daardoor veiliger en beter bestand tegen cybercrime. En mocht er toch iets niet in de haak zijn met die data, bijvoorbeeld in het geval van een hacker, dan ontvangt de gebruiker hier automatisch notificaties van - iets wat niet mogelijk is wanneer alles wordt opgeslagen op lokale hardware.

Voor elk bedrijf

Cloudopslag, StaaS of standalone cloud storage - of hoe je het ook wilt noemen - is niet alleen geschikt voor grote organisaties die dagelijks enorme hoeveelheden data verwerken. Ook voor bedrijven die niet voldoende budget en/of technisch personeel hebben om hun eigen opslaginfrastructuur te implementeren en te beheren, is het een goed alternatief. Door cloudopslag af te nemen, hoeven deze bedrijven niet langer een grote bibliotheek vol fysieke tapes aan data te beheren. En dat scheelt fysieke opslagruimte en personeel. StaaS verlaagt dus opslagkosten, bevordert dankzij gebruiksvriendelijkheid en integratie de werkproductiviteit, en zorgt ervoor dat er altijd en overal toegang is tot data. Hoge prestaties tegen lage kosten, dus. Bovendien maakt StaaS het monitoren van data eenvoudig en zijn de prestaties ervan eenvoudiger te analyseren. Niet gek dus, dat Technavio voorspelt dat de wereldwijde markt voor standalone cloudopslag tot 2019 met zo’n 31 procent zal groeien tot maar liefst dertien miljard dollar.

Mathijs Theunissen, strategic partner manager cloud business bij Acronis 

Dit blog is gebaseerd op het e-book ‘6 Cloud Solutions Your Customers Will Buy - Why Service Providers Should Offer Cloud Solutions’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-24T13:23:00.000Z Mathijs Theunissen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.