Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De toekomst van het thuisnetwerk

Wifi wordt thuis allang niet meer slechts ingezet voor privé e-mailverkeer via de laptop. Inmiddels verwacht de thuisgebruiker een netwerk dat video streaming, gaming en het gebruik van een Chromecast aankan. En het liefst gelijktijdig. Maar niet alleen voor privégebruik ligt de lat hoog; thuis wordt ook zakelijk gebruik gemaakt van het netwerk. Wat is de toekomst van het thuisnetwerk: 'Guest access at home'?

Veiligheid en kwaliteit zijn relevanter dan ooit. Leveranciers van private en zakelijke netwerken slaan dan ook de handen ineen om thuisnetwerken te upgraden. Zo nemen deze steeds meer vorm aan van een zakelijk netwerk. Maar vindt de thuisgebruiker die veiligheid en kwaliteit wel zo belangrijk? En wat is de volgende stap op het gebied van netwerken?

Snelheid staat hoog in het vaandel

Uit onderzoek van Aerohive blijkt dat bijna een derde van de thuisgebruikers een tweede modem heeft aangeschaft om de kwaliteit van het netwerk te verbeteren. Hierbij draait het vooral om de wifi-dekking en -snelheid. Logisch, want dit zijn de zaken waar de gebruiker het eerst mee wordt geconfronteerd.

Ruim een op de tien ervaart daadwerkelijk verbetering na aanschaf van het extra modem. Dat is een veel te klein deel. Wellicht is de oorzaak te vinden in het feit dat slechts een kleine 5 procent echt weet heeft van techniek. Deze selecte groep werkt graag met de best beschikbare oplossingen. Waar de gemiddelde gebruiker fors op achterblijft is de daadwerkelijke interesse in tech.

Veiligheid behoort bovenaan de lijst te staan

Doordat er meer en meer vanuit huis wordt gewerkt, wordt het netwerk zwaarder belast en worden er vertrouwelijke documenten geopend. Dit stelt naast hogere eisen aan de stabiliteit en snelheid ook hogere eisen aan de beveiliging van het netwerk. Een zaak waar je als gebruiker niet direct mee geconfronteerd wordt.

Veiligsheidsrisico’s komen pas aan de oppervlakte als het al te laat is. Des te meer de verschuiving naar thuiswerken plaatsvindt, des te aantrekkelijker het netwerk wordt voor inbraak. Met cybercrime op de loer, is het zaak dat het thuisnetwerk net zo veilig wordt als zakelijke netwerken. Er is ten slotte dezelfde informatie beschikbaar.

'Guest access at home'

De vraag is waar de toekomst van het thuisnetwerk ligt. Hoe ik het voor me zie is dat het netwerk zich meer en meer als zakelijk netwerk ontwikkelt. De grens vervaagt. Veiligheid krijgt een steeds prominentere rol, waardoor je bijvoorbeeld kunt denken aan 'guest access at home'. Hierbij logt een ‘gast-device’ met een aparte code in, waardoor deze niet zomaar verbinding kan maken met andere apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. 

Natuurlijk zal het altijd zo blijven dat een zakelijk netwerk veel meer devices moet dragen en vaak een grotere oppervlakte moet dekken. Wel zal de vraag naar snellere, stabielere en veiligere verbinding in huis blijven groeien. Het is zaak dat leveranciers hierop acteren. Zij moeten zich klaarmaken voor de toekomst van het thuisnetwerk. Misschien is 'guest access at home' wel de volgende stap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-13T10:48:00.000Z Gaby Kroet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.