Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toekomst van datacenter in onzekere tijden

Datacenter

Het voorbije jaar zagen zowel bedrijven als individuen zich geconfronteerd met logistieke problemen, van verstoord vervoer van grondstoffen tot vertraagde levering van eindproducten. Dit heeft ook impact op de it-omgevingen en datacenters van bedrijven. Deze moeten niet alleen vandaag optimaal blijven presteren, maar ook voorbereid zijn op de integratie van de technologische innovaties van morgen.

Juist nu is een stabiel en veilig it-fundament belangrijker dan ooit. Bedrijfskritische systemen en applicaties zijn inmiddels het fundament van zo wat alle activiteiten en moeten daarom altijd werken. De eisen aan de bestaande datacenters blijven toenemen omdat de hoeveelheid data exponentieel groeit. Zo groeide de omzet uit hardwaresystemen voor datacenters in 2020 tot bijna vier miljard euro, een jaarlijkse groei van twaalf procent. De uitgaven voor servers overschreden in 2021 al de honderd miljard euro. Bovendien volgen nieuwe ontwikkelingen rondom ai, iot, 5G en edge computing elkaar in hoog tempo op. Dit komt allemaal boven op de bestaande extreem hoge eisen aan beschikbaarheid en snelheid binnen datacenters. Met al deze ontwikkelingen is inzicht in de huidige veranderingen en anticiperen op toekomstige behoeften cruciaal. Een goede partner kan helpen om deze groei de juiste kant op te leiden.

In de huidige situatie is het een uitdaging om de prestaties van datacenters op niveau te houden. Wereldwijde chiptekorten en logistieke problemen maken het lastig om de noodzakelijke of geplande upgrades van processor, geheugen en opslag uit te voeren. Alleen hyperscalers kunnen de investeringen dragen om nieuwe componenten in te laten vliegen of lokaal te laten produceren. Voor veel andere organisaties is het vooral zaak slimme keuzes te maken. Ondersteuning en advies van een ervaren en betrouwbare technologiepartner is daarbij onmisbaar.

Roadmap

" De kern is dat het fundament betrouwbaar moet blijven functioneren"

De hardwarecomponenten om de datacenters waar bedrijfsomgevingen en de cloud op draaien in de lucht te houden, vragen om meer dan de juiste componenten op tijd leveren. Allereerst is het in de huidige onzekere situatie belangrijk om een realistische roadmap te maken. Op beloftes kan een datacenter immers geen sla’s baseren. De kern is dat het fundament betrouwbaar moet blijven functioneren. Dit vereist een goed beeld van de bestaande backbone in combinatie met een goede inschatting van de belasting op de langere termijn. Een betrouwbare partner die je business begrijpt, kan hierbij een sleutelrol vervullen.

Behoud van investeringen

Als de levering van nieuwe componenten onzeker is, is het van belang alle kracht van de huidige generatie hardware optimaal te benutten. Ook als dat betekent dat componenten langer support nodig hebben om de omgeving optimaal te laten functioneren. Daarom is het goede optie om de bestaande stack een upgrade te geven. Met een uitbreiding van het geheugen worden eerdere investeringen maximaal gebruikt. Een andere opties is de storage upgraden naar sata of nvme. Op die manier is het mogelijk de servicelevels met relatief kleine aanpassingen en investeringen op niveau te houden.

Bewezen technologie

"Als de omgeving niet geoptimaliseerd is, is de winst in snelheid en beschikbaarheid beperkt, of zelfs risicovol"

Hoewel de technologische ontwikkelingen razendsnel gaan en de concrete voordelen op het vlak van snelheid en beschikbaarheid vaak evident zijn, is in de huidige situatie de keuze voor bewezen technologie vaak een veilige. Dan is duidelijk wat een organisatie kan verwachten. Aan de andere kant is het wel nodig oog te houden voor nieuwe ontwikkelingen. In het algemeen is een complete vervanging vaak niet reëel. Zowel technisch als financieel is dat ook zeker niet altijd verstandig. Bijvoorbeeld voor de overstap naar de nieuwe generatie technologieën. De potentie is enorm maar de vraag is wel of de bestaande hardware er klaar voor is. Een geleidelijke transformatie ligt voor de hand, maar moet wel passen bij de roadmap en investeringen. Want als de omgeving niet geoptimaliseerd is, is de winst in snelheid en beschikbaarheid beperkt, of zelfs risicovol.

Kansen van morgen

Het is essentieel om per situatie te kijken wat haalbaar is. Een cloud-native-startup heeft andere eisen dan een bedrijf met een hybride omgeving, waarbinnen nog legacy-systemen in een eigen datacenter draaien. Een technologie-upgrade heeft in het tweede geval veel meer impact. Er is echter ook een belangrijke overeenkomst: in essentie moet een datacenter of enterprise-it-omgeving optimaal functioneren om processen optimaal te ondersteunen en kostbare verstoringen te voorkomen. Het is overduidelijk dat het belang van een stabiele, veilige en beschikbare it-omgeving alleen maar toeneemt. Zeker omdat de vraag naar storage in de cloud, in datacenters en the edge blijft groeien. We creëren met meer burgers grote hoeveelheden data. Hierdoor delen en slaan we meer data op, die we ook weer snel beschikbaar willen hebben.

Als de doelen van een organisatie duidelijk zijn, kan een betrouwbare technologiepartner meedenken en op maat adviseren. Daarbij geldt om de technologie van vandaag maximaal te benutten met oog voor de kansen van de technologie van morgen. Soms is het beter om op de bestaande technologie te focussen in plaats van alleen op de technologie van morgen.

(Auteur Ferdi van der Zwaag is team leader Benelux & business development manager datacenters EMEA bij Kingston Technology.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-13T17:31:00.000Z Ferdi van der Zwaag


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.