Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maak van slimme datacenter de norm

Gebouwen zijn de grootste energieverbruikers van onze samenleving. Ze consumeren veertig procent van de energie in de wereld en dragen voor een derde bij aan alle broeikasuitstoot. Een slim gebouw kan, als de infrastructuur (zoals ventilatie, airconditioning en verwarming) beter onder controle is, jaarlijks tot een kwart aan energie besparen. Door systeembeheerders te voorzien van geanalyseerde data in combinatie met functionele toepassingen, kunnen zelfs panden met grote hardwaresystemen energie-efficiënt worden ingericht.

Toch is hier voor datacenters ook nog veel te winnen. Ze balanceren tussen een toenemende roep om energie-efficiëntie en betere gegevensbescherming. Maar ook tussen kwaliteit en complexere, energie-intensievere vraagstukken. Het integreren van de – nog te vaak – gescheiden gebouwbeveiliging en hardwarebeheer, kan goed helpen om aan de behoeften van de markt te voldoen. Maar hoe doe je dat?

Sensoren

"Door sensoren te koppelen aan slimme toepassingen, kunnen beheerders sneller storingen en energieverliezen signaleren en verhelpen"

De techniek om gebouwbeveiliging en hardwarebeheer te integreren is geavanceerder dan ooit. Internet of things (iot)-apparaten hebben nu meer mogelijkheden om intern gegevens te verzamelen, te verwerken en te analyseren. In combinatie met het op opensource gebaseerde message queue telemetry transport (mqtt)-protocol zijn toepassingen makkelijk te integreren met datacenter infastructure management (dcim)-sensoren. Deze sensoren monitoren de datacenters en geven beheerders inzicht over storingen, temperaturen en netwerken. Door deze sensoren te koppelen aan slimme toepassingen, kunnen beheerders sneller storingen en energieverliezen signaleren en verhelpen.

Netwerkcamera

Een goede manier om energieverbruik te verminderen, is het inzetten van netwerkcamera’s. Dankzij het genoemde protocol, kan een camera ook functioneren als krachtige en multifunctionele sensor die energieverlies sneller kan detecteren.

Een voorbeeld is warmtebeheer: een warmtesensor kan een extreem hete plek op een serverrack detecteren en een melding sturen naar een thermische camera. Deze stuurt vervolgens een beeld met alle relevante gegevens naar een videomanagementsysteem, waardoor een technicus meteen ziet wat het probleem is en waar het zich bevindt. Tegelijkertijd klinkt er een alarm via luidspreker en wordt er een waarschuwing verzonden naar het mobiele apparaat van de operator.

Camera's zijn misschien zelfs beter om te monitoren dan andere hardware. Zo hebben infraroodcamera's direct zicht op storingen en worden ze bijvoorbeeld gebruikt om de eerste sporen van gaslekken of rook te detecteren, terwijl andere camera's lekkend water kunnen detecteren of vaststellen of een serverkast open of gesloten is. Deze data zijn eenvoudig te integreren met het dcim-systeem en worden gepresenteerd in een compleet en duidelijk overzicht. Met deze nauwkeurige informatie kunnen technici adequaat handelen om problemen vroegtijdig te verhelpen.

Rijp

"Elk stukje bestaande data moet worden benut om nieuwe mogelijkheden te creëren"

De tijd is rijp om van slimme datacenters de norm te maken. Dit betekent niet dat bestaande dcim-oplossingen moeten worden weggegooid en kritische sensoren moeten worden vervangen, nee, het betekent gewoon dat elk stukje bestaande data moet worden benut om nieuwe mogelijkheden te creëren en het maximale te halen uit geavanceerde apparaten en oplossingen voor een veilige en toekomstbestendige wereld.

(Auteur Epko van Nisselrooij is smart-city-specialist bij Axis Communications.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-08T14:40:00.000Z Epko van Nisselrooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.