Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De stormachtige opkomst van de regtech-sector

KPMG bestempelt regtech als een belangrijke financiële trend van 2019

De wereldwijde jaaromzet van de fintech-sector loopt in de miljarden dollars. In het kielzog van deze booming business steken ook andere veelbelovende technologieën de kop op. Regtech (regulatory technology) is er zo één. Meer, het geldt als een van de belangrijkste ontwikkelingen in de financiële sector van dit moment. Wat maakt het zo veelbelovend?

De eisen op het gebied van compliance en rapportage vergen veel van financiële instellingen. Strengere regelgeving en nieuwe richtlijnen als PSD2 maken dat de regeldruk alleen maar toeneemt. Logisch dat instellingen uitkijken naar technologie om de processen te vergemakkelijken en efficiënter te maken. Regtech voorziet in deze vraag met automatiseringsoplossingen en biedt daarnaast bescherming tegen risico’s zoals fraude. KPMG bestempelt de opkomst van regtech zelfs als een van de belangrijkste financiële trends van dit jaar.

Rpa en blockchain

"Robotic process automation (rpa) is een vorm van ai die handelingen imiteert"

Er bestaan een groot aantal aanbieders van regtech-oplossingen. Deloitte identificeert er wereldwijd zo’n honderdzestig. Deze ondersteunen financiële instellingen bijvoorbeeld bij geautomatiseerde verslaglegging of met virtueel reguleringsadvies. Andere aanbieders kunnen risicochecks uitvoeren op potentiële klanten of een compliance-inventarisatie maken over een portfolio aan investeringsfondsen.

Regtech-oplossingen gebruiken voornamelijk robotic process automation (rpa), een vorm van artificial intelligence (ai) die handelingen imiteert, en big-data-analytics.

Een goede implementatie van regtech staat of valt bij hoe het zich laat integreren in de bestaande software-infrastructuur en in de (virtuele) workflow. De opkomst van blockchain en de verdere ontwikkeling van ai zullen hier een belangrijke rol in spelen.

Herkomst

Blockchain staat nog in de kinderschoenen, maar de potentiële impact ervan op de financiële sector is nu al groot. Het ligt in de lijn der verwachting dat de technologie ook zijn stempel gaat drukken op riskmanagement en compliance. Met behulp van blockchain kunnen organisaties de herkomst en volledige geschiedenis van financiële transacties traceren. De technologie geeft zicht op wie eigendom is van financiële activa, iets waar regtech baat bij heeft.

Blockchain in regtech is aan te wenden om dubbele transacties te detecteren en te stoppen en het witwassen van geld te onderscheppen. Verder is blockchain gekoppeld met biometrie in te zetten om klanten te identificeren zodat het niet enkel aan banken voorbehouden is om betalingen te verwerken. Hierdoor wordt er een nieuwe klantengroep aangesproken.

Hoger plan

"Natural language processing maakt deel uit van toekomstige regtech-oplossingen"

Dankzij ai zal regtech de automatisering van compliance-activiteiten naar een hoger plan tillen. Ai maakt het mogelijk verantwoordingsrapportages tussen bedrijven en reguleringsinstanties slimmer op te zetten en verregaand te integreren.

Regtech zal expliciete, maar ook impliciete reguleringseisen kunnen identificeren en kan de komende jaren al bedrijfsbreed een inschatting maken van de impact van wet- en regelgeving. Voorspellende analyses detecteren verdacht gedrag en transacties worden realtime gevolgd en gescand op onregelmatigheden. Natural language processing maakt deel uit van toekomstige regtech-oplossingen en draagt bij aan vereenvoudigen en versnellen van de werkzaamheden. Dit leidt tot een afname van de druk op de backoffice.

Veelbelovende ontwikkeling

Zowel technologische ontwikkelingen als internationale regelgeving veranderen continu. Regtech zorgt ervoor dat bedrijven snel op veranderende regels in kunnen spelen. Het biedt financiële instellingen flexibiliteit en snelheid waardoor zij hun operational excellence kunnen vasthouden en is daarmee een even veelbelovende als spannende ontwikkeling. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-22T14:35:00.000Z Dingeman Leijdens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.