Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Agile in een traditionele softwareomgeving

Plus vijf wetenswaardigheden

Computable Expert

Svenja de Vos
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Onderwijs.

Agile is hip. Veel organisaties werken tegenwoordig agile en de plaknotities zijn niet aan te slepen. Toch leeft ergens het idee dat de agile-methode alleen is weggelegd voor flitsende Amsterdamse startups. Niets is minder waar. De agile manier van werken is in principe toepasbaar op projecten van elke omvang. Ook zware bedrijfsapplicaties zoals SAP zijn te implementeren met deze methode.

Vijf dingen die je moet weten om in een traditionele softwareomgeving agile te implementeren.

  • Start with why

Leg uit waarom voor de agile-methode is gekozen. Waarschijnlijk roept het bij medewerkers in eerste instantie zowel weerstand als een aantal vragen op. Waarom is dit nodig? Wat levert het op? Wat betekent het voor mij? Personeel moet ineens anders werken dan het gewend is. Daarom is het belangrijk de voordelen uit te leggen aan de betrokkenen.
De voornaamste reden om voor de agile-methode te kiezen, is dat bedrijven veel beter kunnen bijsturen. Bovendien creëert agile extreme transparantie. Zowel binnen het project, als naar de stakeholders toe. Dat zorgt voor een beter eindresultaat en risicoreductie. Begin dus met ‘waarom’ en daarna pas met ‘hoe’.

  • Houd het doel voor ogen

Blijf onthouden waarom je dit doet en houd het doel voor ogen. Binnen traditionele systemen – en organisaties – is het risico dat je verzandt in ‘company politics’. Daar ga je ongemerkt en ongewild in mee. En het uiteindelijke doel verlies je dan al snel uit het oog. Het lijkt simpel, maar het opschrijven van doelen kan dan bijzonder waardevol zijn. Daarnaast is het zaak je boerenverstand te blijven gebruiken. Klinkt wellicht als een open deur, maar er zijn maar weinig bedrijven waar die deur ook daadwerkelijk openstaat.

  • Hak in het kleine stukjes

Maak het behapbaar. Zorg voor een aantal kortetermijnsuccessen en schaal daarna op. Agile draait om kort cyclisch werken. Het is belangrijk het project in kleine stukjes te breken, zodat je elke sprint op tijd af kan hebben. Dit zorgt ook voor een gevoel van urgentie binnen de organisatie. Want ‘over twee weken’ opleveren, voelt heel anders dan ‘eind dit jaar’.
Wel is het belangrijk om het beoogde eindplaatje voor ogen te houden. Indien je volledig focust op de volgende stap, is het risico namelijk dat het doel uit het zicht raakt. Het werkt natuurlijk niet als je vandaag links en de volgende sprint rechts afslaat.

  • Pas agile-rituelen toe

Begin met een aantal agile-rituelen en laat zien wat de benefits daarvan zijn. Daar kunnen werknemers aan wennen, voordat je als organisatie de overstap maakt. Ervaar hoe collega's erop reageren. Vorig jaar heb ik zelf in een traditionele SAP-omgeving de agile-beginselen geïmplementeerd. Mijn team heb ik verplicht om stand-ups te doen. Iedereen had er een hekel aan, want in eerste instantie snapte niemand waar het precies voor was. Na een aantal keer ben ik gestopt met het pushen van stand-ups. Vier weken later vroeg iedereen tot mijn eigen verbazing: 'Kunnen we stand-ups weer doen? Het was toch wel nuttig qua communicatie.’ Laat dus zien wat het nut is en belicht en benoem de dingen die goed gaan.

  • Gewoon beginnen en volhouden

Verder zou ik zeggen: begin er gewoon mee en houd vol. Desnoods start je met elke maand een functionaliteit opleveren, in plaats van elke twee weken. Het is wel belangrijk dat bedrijven de beslissing maken om in één keer de omslag maken naar de agile-methode. Het is namelijk niet mogelijk om het ‘half’ te doen. Ook wil je niet dat gebruikers teruggrijpen naar ‘oude’ methodes en gewoonten. Verandering blijft natuurlijk lastig om te implementeren binnen een organisatie. Daarom is het belangrijk om de gekozen koers vol te houden. Het mooie van agile is dan wel weer dat het niet echt fout kan gaan. Je kunt niet falen. Als er iets misgaat, dan pak je het probleem aan en daar leer je vervolgens van. You either succeed or you learn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-05T11:30:00.000Z Svenja de Vos


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.