Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Containerisatie, hype of toekomst?

Computable Expert

Robert van der Meulen
Director Product Strategy, Leaseweb. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Digital Innovation.

Vandaag de dag zijn er genoeg trends waarvan je je afvraagt of ze iets toevoegen of dat het slechts buzzwoord zijn. Laten we eens verder inzoomen op betekenis van het woord ‘container’. Dan heb ik het niet over vuilcontainers of de containers in de Waddenzee, maar de containers in de wereld van it. Wat is het precies en hoe werkt het?

De Dikke van Dalen omschrijft ‘container’ als ‘iets dat iets kan bevatten’ of als ‘metalen laadbak van standaardafmetingen’. Uiteraard wil ik het over de eerste hebben. Een aantal blogs geleden had ik het over abstractielagen van een infrastructuur. Containers zijn precies zo’n abstractie-laag in een infrastructuur. In een container zitten eigenlijk alle afhankelijkheden van de software; de code, de ondersteunende tools, en de runtime. Hierdoor kunnen verschillen op het niveau van infrastructuur niet meer voor problemen zorgen, doordat de container alle applicatieplatformen, alle software en alle afhankelijkheden ‘containeriseert’.

Wat zit er in de container?

"Containers zijn bedoeld voor nieuwe applicaties"

Door met containers te werken, vergroot je de flexibiliteit van je organisatie. Je kan in no-time namelijk (op)schalen of juist verschuiven. Een container omvat niet alleen de applicatie zelf, maar ook alle randvoorwaarden die nodig zijn om de applicatie te laten draaien. Zie het als een orkest, het container orchestration framework. Elk orkest heeft een dirigent die de muzikanten vertelt hoe ze moeten spelen, waarna ze direct kunnen anticiperen op de wensen van de dirigent. Dit geldt ook voor containers. De hele container is direct naar een andere locatie te vervoeren, waar de applicatie of het applicatie-onderdeel beter kan draaien, of waar meer capaciteit beschikbaar is. Hierdoor is het mogelijk om flexibel en snel uit te breiden door het opschalen van onderdelen van een applicatie, waarbij die onderdelen met elkaar ‘praten’ door middel van api’s. Containers zijn bedoeld voor nieuwe applicaties, het ‘containerizen’ van legacy-applicaties is vaak vooral handig in een migratiescenario, als ‘tussenstap’.

Schoonheid zit vanbinnen

Infrastructuur en architecturen zijn tegenwoordig meer dan fysieke hardware of een server die in een datacenter staat, het kan vandaag de dag ook over locaties in de cloud gaan. Hoe werkt dat met containers? Doordat containers onafhankelijk zijn, maakt het een stuk minder uit op welk platform ze draaien. Neem als voorbeeld een upgrade- of migratie-scenario waarbij een platform moet worden vernieuwd of meer capaciteit toegevoegd moet worden: als dit gebeurt binnen een containerized omgeving, dan is server- of cloudcapaciteit toe te voegen aan het containerplatform, en zorgt de orchestratie-laag ervoor dat de applicatie wordt ‘herverdeeld’ of verplaatst.

De infrastructuur die je als organisatie momenteel gebruikt, gaat in de toekomst hoogstwaarschijnlijk veranderen. Hierdoor is het goed om als it-afdeling nauw samen te werken en te weten waar je aan begint met containerisatie. Vooral de samenwerking tussen developers en de operationele afdelingen zijn van groot belang. Al helemaal omdat het vernieuwen van applicaties die voor de container geschikt zijn, noodzakelijk is. Als je containers gaat opspinnen in grote getallen, wil je dit proces automatiseren (daar ga ik voor het gemak even van uit). Hierdoor word je bijna gedwongen je infrastructuur te gaan omschrijven. Infrastructuur-as-a-code is binnen een containerized omgeving standaard en noodzakelijk – een container wordt immers gedefinieerd door zijn code. Naast het automatiseren van de omgeving zelf, verandert de architectuur van je applicaties, waardoor het vaak nodig is om nieuwe en andere technieken te gebruiken om je applicaties op te bouwen. De scheidslijn tussen ontwikkelaars en ‘beheer’ verschuift daardoor.

Kloppende hart

Zoals al eerder benoemd, is de software en de technologie achter de container van groot belang. Doordat het platform anders is, moet er ook op andere manieren worden nagedacht over de structuur van de omgeving, architecturen, en de manieren waarop infrastructuur schaalt. Klopt die niet, dan is het gebruik van containers niet verstandig. Alles houdt namelijk met elkaar verband. Hierbij is het ook van belang om te weten dat het niet per se veiliger is. Containers hebben namelijk uit zichzelf niets met het beveiligen of vanuit een beveiligingsperspectief opsplitsen van functionaliteiten te maken.

Uiteraard zijn hier tegenwoordig genoeg oplossingen voor. Het gaat bovendien ook niet over beveiliging maar over het schaalbaar en ‘dynamisch’ maken van applicaties.

Veelgehoorde termen

Buzzwoord of toekomst, dat was de vraag. Het begrip ‘containerisatie’ circuleert al sinds 2013 in de it-wereld. De grote vervolgvraag is natuurlijk: wat kun je er als organisatie mee? Graag leg ik je in mijn volgende blog uit wat containerisatie voor een onderneming kan betekenen en geef ik antwoord op de vraag waar te beginnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-20T12:08:00.000Z Robert van der Meulen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.