Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vr in logistiek: mogelijkheden om te moderniseren

Virtuele realiteit (vr) biedt bedrijven een kans om hun logistiek fundamenteel te moderniseren. In interactieve, computergegenereerde omgevingen kunnen bedrijven hun magazijn in 3d visualiseren en via een vr-bril deze gedetailleerde, gesimuleerde omgeving bekijken. Complexe logistieke processen zijn zo te controleren op fouten en tekortkomingen. Zo kunnen bedrijven ze tot in het kleinste detail optimaliseren zonder direct veel geld uit te geven.

Logistieke centra zijn te beschouwen als bijzonder complexe magazijnsystemen waarbij de afzonderlijke processen foutloos moeten verlopen en naadloos met elkaar kunnen uitwisselen. Zo kunnen bedrijven hun orders snel, kosten efficiënt en flexibel verwerken, een basisvoorwaarde om concurrerend te kunnen opereren.

Headset

"Presence verwijst naar de bijna gelijktijdige weergave en perceptie van de interactieve, door de computer gegenereerde omgeving"

Door de toenemende technische maturiteit en de gestaag dalende kosten zal het gebruik van vr in de logistieke sector steeds noodzakelijker worden als bedrijven niet willen achterblijven. Maar dit vereist een gericht gebruik van geschikte hardware, zoals een vr-bril, een headset of een head-mounted display (hmd), een apparaat dat wordt bevestigd op het hoofd en beelden rechtstreeks op het oog of op brillen- of helmglazen op korte afstand van het oog projecteert.

Bij een hmd meet de ingebouwde sensortechnologie de positie van het hoofd en vergelijkt deze met de uitgezonden virtuele beelden. Als het verschil tussen de beeldvorming van het virtuele beeld en de meting via het sensorsysteem minder dan elf milliseconden bedraagt (sensor-to-photon latency), voelt de persoon zich aanwezig in de virtuele wereld (presence). Presence verwijst naar de bijna gelijktijdige weergave en perceptie van de interactieve, door de computer gegenereerde omgeving.

Renderen

Om deze quasi-simultaneïteit te bereiken is niet alleen de juiste hardware nodig, maar ook voor dit doel ontwikkelde software. Deze software moet in staat zijn virtuele 3d-werelden live te renderen - afhankelijk van het toepassingsscenario met ten minste 25 beelden per seconde en afzonderlijk voor elk oog (stereo). Ongeveer dertig jaar geleden was de rekenkracht daar net zo min toe in staat als de hardware, zodat destijds speciale grafische werkstations werden gebruikt.  Met de millenniumwisseling kwamen er veel krachtigere computers en grafische processoren op de markt, waardoor de toepassingsmogelijkheden voor vr aanzienlijk toenamen. Denk aan programma's voor het modelleren van virtuele 3d-objecten en software voor het bewerken van geluid en beeld. Zogenaamde authoringsystemen worden gebruikt om de gemodelleerde objecten interactief te simuleren.

Uitdagingen en voordelen

"Voor brildragers moet de kijklens van de vr-bril de juiste sterkte hebben om veilig gebruik te garanderen"

De uitdagingen van het gebruik van vr in de logistiek zijn het opleiden en motiveren van minder technisch onderlegde werknemers. Voor brildragers moet de kijklens van de vr-bril de juiste sterkte hebben om veilig gebruik te garanderen. Daarnaast bestaat het risico op gezondheidsproblemen bij te intensief gebruik van vr, zoals hoofdpijn en duizeligheid. Ook moet rekening worden gehouden met de externe stroomvoorziening van de meeste vr-systemen, zoals via een batterijpack als rugzak. 

Een van de voordelen van het gebruik van virtuele technologieën is dat, naast het optimaliseren van processen en het vroegtijdig opsporen en corrigeren van mogelijke foutbronnen, zo nodig via vr geschikte experts in het logistiek centrum kunnen worden opgeroepen. Dit betekent dat technische problemen, zoals het uitvallen van een vorkheftruck, onmiddellijk kunnen worden verholpen, wat weer kostbare tijd bespaart.

Rekenkracht

Bij Reichelt zien we dat de rekenkracht van moderne vr-hardware snel toe neemt en dat tegelijkertijd de factoren die gebruik belemmeren, zoals het gewicht, de omvang en reikwijdte van de apparaten afnemen. We zien ook gestaag dalende prijzen. Hierdoor biedt het gebruik van vr in de logistiek voordelen en mogelijkheden die in de toekomst nog sneller zullen toenemen. Door bijvoorbeeld logistieke centra eerst tot in detail virtueel te ontwerpen en te optimaliseren, wordt kostbare tijd en geld bespaard. 

De nieuwe virtuele samenwerkingsmogelijkheden vergroten ook de transparantie van processen en verbeteren de communicatie. Het resultaat is een efficiëntere planning met aanzienlijk minder fouten en een veel hoger veiligheidsniveau. Ook virtuele training van medewerkers, onderhoud op afstand en virtuele presentaties verbeteren de samenwerking in de praktijk.

Concurrentiestrijd

Terwijl grote internationale bedrijven steeds meer gebruik maken van vr in de logistiek, hebben onze bedrijven nog wat in te halen in de internationale concurrentiestrijd. Hoe meer virtuele technologieën ingang vinden in de logistiek, hoe groter de concurrentiedruk zal zijn - totdat vr-systemen gemeengoed worden in de branche. 

Daarnaast hebben lokale bedrijven nog steeds de kans om zich van de internationale nationale concurrentie te onderscheiden door het gerichte gebruik van moderne vr-oplossingen. Dit vereist echter verstandige investeringen in geschikte vr-systemen die bijdragen tot het succes van de onderneming op lange termijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-24T15:45:00.000Z Christian Reinwald


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.